Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodník vylákal z důvěřivých lidí statisíce

LIBEREC - Sedmapadesátiletý muž vylákal pod různými záminkami statisíce korun. Nyní je už ve vazbě a hrozí mu až osmileté vězení. 

Je až neuvěřitelné, jak úspěšný byl 57letý muž z Liberce při půjčování peněz od důvěřivých lidí. Nakontaktoval se na tři seniory, 73letou ženu a dva muže ve věku 69 a 91 let. V průběhu dvou let si od nich pod různými záminkami vypůjčil téměř půl miliónu korun. Nejvyšší částku si půjčil od 73leté ženy, a to bezmála čtyři sta tisíc korun.

S touto ženou se znal dnes již obviněný, vazebně stíhaný 57letý muž, asi nejdéle. Jednalo se o kamaráda jejího syna, proto mu žena důvěřovala a stále mu peníze půjčovala. První částka byla ve výši třiceti tisíc korun. Muž peníze potřeboval jako akontaci do finančního ústavu, aby mu mohla být vyplacena půl miliónová suma, kterou tam měl uloženou. Podivná záminka? Přesto zabrala. A v případě  této ženy ještě minimálně dvacetkrát. Aby mu vyhověla, vybrala peníze ze všech účtů, i z manželova, který o tom neměl ani ponětí a vybrala a zrušila i vkladní knížku. Když už peníze ubývaly, poradil jí zkušený podvodník, aby mu dala zlato, které zastaví. To se také stalo. Krom peněz přišla tedy také o rodinné šperky. V jednom případě, kdy chtěl půjčit peníze, zastihl seniorku na její chalupě desítky kilometrů od Liberce. Ale vůbec nezaváhal, nasedl na taxíka a pro peníze si přijel. Žena mu půjčila požadovaných patnáct tisíc, ze kterých pak zaplatil dva a půl tisíce korun za jízdu taxíkem.                                                                                                                                      

Linka seniorů - logoLinka seniorů - logo

Bohužel na svou důvěřivost doplatili i další dva muži, 69 a 91letý. Nezávisle na sobě se s oběma 57letý muž seznámil za různých okolností na jaře 2015. Na nejstaršího z mužů zapůsobila zejména jedna jeho historka. Vážně nemocné dítě. 57letý obviněný nejprve požadoval tisíc korun na léky, následně pak čtyřicet tisíc korun na jeho přepravu vrtulníkem z liberecké nemocnice do Prahy. V dalších případech si vystačil s fiktivní záminkou spočívající ve složení akontace v bance, aby mu mohly být vyplaceny jeho statisícové, někdy i miliónové úspory. I s těmito muži se setkával na různých místech v Liberci vždy, když potřeboval půjčit peníze. Chodil s nimi i do peněžních ústavů, kde pro něho peníze vybírali. V důsledku půjčování peněz 57letému muži se ale sami dostali do tíživé životní situace. Aby měli na živobytí, museli si sami sjednat půjčku.  . . .

Liberečtí kriminalisté zadrželi 57letého muže letos v lednu poté, co už některým z poškozených došla trpělivost a oni sami či jejich blízcí vše oznámili na policii. Muž si již převzal usnesení o zahájení trestního stíhání z podvodu ve čtvrtém odstavci, a to s ohledem na způsobenou škodu, ale i svou trestní minulost. Muž má bezmála dvě desítky záznamů v rejstříku trestů, „nejčerstvější“ také právě za podvody.

Za půjčení bezmála půl miliónové částky mu nyní hrozí až osmiletý trest odnětí svobody, na který čeká ve vazbě.

PREVENCE


26. 2. 2016
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem