Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podvodník vystavil šek na dvaadvacet milionů

ZLÍNSKÝ KRAJ: Pachatel je ve vězení, pobyt se mu tím prodlouží. 

Vyšetřovatel krajské služby kriminální policie a vyšetřování po několikaměsíční intenzívní práci obvinil z trestného činu podvod třicetiletého cizince, který se pokusil okrást o milionovou částku pobočku londýnské banky v Uh. Hradišti.
V polovině roku 2008 přišel muž do banky a předložil šek na 900 tisíc euro. Předem si v bance ověřil, že šek je v České republice proplatitelný a bankovní poradkyni informoval o tom, že šek bude vypsán na vysokou částku. Jeho několika milionová výše pracovnici zarazila. Poradkyně s podvodníkem sepsala příkaz k inkasu a šek zaslala do pražské centrály. Pachatel se několikrát telefonicky dotazoval, jestli ho už proplatili, jednou se v bance zastavil dokonce osobně. Po několika týdnech přišla do pobočky informace o tom, že se nic proplácet nebude, protože se jedná o padělek, který byl zadržen. Pachatele o tom banka informovala e-mailem a ten se v ní už nikdy neukázal.
Policisté ihned začali pátrat po tomto troufalém podvodníkovi. Muž vystupoval pod falešnou identitou. Představoval se jako Michal D. ze Slovenska. Na toto jména měl také občanský průkaz, na kterém však vyměnil fotografii pravého majitele za svou.
Skutečný majitel občanky a člověk, za kterého se podvodník vydával, byl v době spáchání tohoto trestného činu sám ve vyšetřovací vazbě, takže ho policisté z okruhu podezřelých ihned vyloučili. Muž stejnou falešnou občanku použil už v lednu 2008 při silniční kontrole v Uh. Hradišti. Už tehdy policisté zjistili, že se ve skutečnosti jmenuje Martin M. a v minulosti byl vyhoštěn z České republiky až do roku 2015. Shodou okolností ho zastavil stejný policista, který ho o pár měsíců předtím vyhošťoval a podvodníka díky své profesionalitě a velmi dobré osobní znalosti poznal. Okresní soud v Uherském Hradišti ho za porušení trestu a padělání veřejné listiny odsoudil k vězení, ve kterém je pachatel dodnes.
Martin M. tedy ještě před nástupem do vězení, použil falešný doklad na jméno Michala D. a požadoval vyplacení milionové částky na svůj bankovní účet. V případě, že by se na podvod nepřišlo, muž by si přišel na téměř dvaadvacet milionů korun (podle tehdejšího kurzu 24,07 Kč/1 EUR).
Cizinec si ve vězení zřejmě pobude o něco déle, za uvedený zločin s falešným šekem mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

 

22. dubna 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem