Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvodníkům odzvonilo

Obvinění si napůjčovali auta za několik miliónů, která už ale nevrátili. Teď jim hrozí až osmileté vězení. 

Od poloviny loňských letních prázdnin prošetřovali kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu sérii podvodů. Při těch si neznámí pachatelé v různých půjčovnách na území hlavního města půjčovali auta téměř výhradně české provenience. Při zápůjčkách se vždy snažili působit jako hodnověrní a solidní zákazníci, kdy nebylo výjimkou, že půjčovné zaplatili v plné výši již při převzetí vozu. To ale bylo naposledy, kdy oprávnění majitelé své vozidlo viděli. Auta, převážně modelové řady Škoda Octavia, poté putovala přes Slovensko dál na východ, konkrétně na Ukrajinu. A tam se po nich doslova slehla zem. Takto si obvinění a jejich souputníci půjčili auto v celkem sedmi zatím zadokumentovaných případech. Vezmeme-li v potaz, že každý jeden vůz byl mladšího data výroby, nebo úplně nový, nikoho nepřekvapí, že celková škoda je nyní vyčíslena na téměř čtyři milióny korun.
 
Prokázat popsanou trestnou činnost ale nebylo pro kriminalisty nic jednoduchého. Obvinění totiž využívali k půjčování aut takzvané „bílé koně“, kteří ale nebyli nikdy české národnosti. Jednalo se například o Maďary, Slováky, či Ukrajince, na jejichž doklady byly půjčovnami vždy vyhotoveny potřebné dokumenty. Tito „zákazníci“ samozřejmě přestali být, od chvíle kdy převzali předmětné vozidlo, jakkoliv kontaktní.
 
Nicméně kriminalistům se v polovině prosince podařilo zadržet hlavní aktéry, potažmo organizátory popsané trestné činnosti. Jedná se o třiačtyřicetiletého Čecha a dvaatřicetiletého Uzbeka, kteří jsou nyní obviněni z trestného činu podvod, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Vůči oběma obviněným soud akceptoval návrh státního zástupce na uvalení vazby.
 
Nutno zmínit, že kriminalisté i nadále prověřují aktivity obviněné dvojice, kdy v tuto chvíli nelze vyloučit jejich další jiné protiprávní jednání.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 5. 1. 2015

vytisknout  e-mailem