Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodným jednáním měl získat přes 300 tisíc

CHOMUTOVSKO - Hrozí mu pět let za mřížemi. 

Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dvou mužů z Chomutovska, kteří se měli dopustit trestného činu podvodu a pokusu o něj.

Podle sděleného obvinění se 42letý muž měl dvakrát nechat účelově a fiktivně zaměstnat u společnosti, která ve skutečnosti žádnou podnikatelskou činnost v té době již nevykonávala a ani neměla dostatek prostředků pro vyplácení případných mezd. Krátce po uzavření pracovní smlouvy měl dotyčný muž nastoupit do dlouhodobé pracovní neschopnosti a čerpat tak dávky nemocenského pojištění.

V prvním případě měl takto na neoprávněně vyplacených dávkách nemocenského pojištění  získat téměř 190 tisíc korun, v druhém případě si měl stejným způsobem přijít na více než 110 tisíc korun.

Potřetí se na jednání měl podílet i 48letý muž, který měl zmíněného mladšího muže také účelově a fiktivně zaměstnat, aniž by vykonával jakoukoli podnikatelskou činnost. Dvaačtyřicetiletý muž opět krátce po uzavření pracovní smlouvy nastoupil pracovní neschopnost. Tentokrát však bylo podvodné jednání včas odhaleno a k žádné výplatě nemocenského pojištění nedošlo.

Zato došlo k zahájení trestního stíhání obou mužů. Za spáchání trestného činu podvodu v případě uznání viny hrozí mladšímu z nich s ohledem na výši způsobené škody až pětiletý trest, starší z obviněných by se mohl obávat až dvouletého trestu.

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Chomutov 14. července 2020

vytisknout  e-mailem