Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodů při on-line nákupech přibývá

Prachatice – Několik nakupujících naletělo i jednomu cizinci, kterého nyní stíhají prachatičtí kriminalisté, zaplatili mu za zboží předem, ale nemají nic. (Hlasová schránka 974 236 116)  

Prachatičtí kriminalisté zahájili usnesením trestní stíhání jednoho cizince jako podezřelého z přečinu podvodu. Podezřelý vyvěsil během listopadu až prosince 2014 na internetovém obchodním portálu nejméně čtyři nabídky s úmyslem vylákat od zákazníků peníze, a to i přesto, že nabízené zboží neměl ve svém držení. Získané finanční prostředky v řádech desetitisíců korun poté použil pro vlastní potřebu. Způsob jednání je vždy stejný. Důvěřiví kupující zaplatili za nabízené zboží bezhotovostní platbou, bankovním převodem na účet podezřelého, zboží se však nedočkali a vrácení peněz zpět také ne. Prachatičtí kriminalisté stíhají podezřelého cizince na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.  

V současné době přibývá internetových podvodů, spojených s on-line nakupováním. Lidé jsou ochotni zaplatit, aniž by si zboží předem fyzicky prohlédli, velké finanční obnosy téměř za cokoliv, automobily, traktory, bazény apod.

Zde je pár rad, jak snížit riziko těchto podvodů:

Reference

Pokud nenakupujete na internetu často, doporučujeme získat reference. Jedná-li se o méně známý obchod, zkuste jeho název vložit do vyhledávače – můžete získat informace od nakupujících nebo jejich zkušenosti.

Informace na internetu
Ne všechny informace na internetu jsou pravdivé. Zvažte proto, zda zboží, které se chystáte na internetu koupit, není neobvykle levné.

Kontakty
Každý internetový obchod by měl mít na sebe uveden kontakt. Název firmy nebo jméno podnikatele, adresu a IČO subjektu. Důležité je i telefonní číslo.

Reklamace

Před nákupem zboží se zajímejte o možnost případné reklamace. Před nákupem si přečtěte obchodní a reklamační podmínky. Jestli obchod reklamační řád nemá, nenakupujte u něj.

Platba předem
Nedoporučujeme platbu předem u bazarového zboží. Pokud se nejedná o ověřený internetový obchod, nechávejte si zboží zaslat na dobírku.

Srovnání cen

Na internetu existuje mnoho způsobů, jak porovnat cenu zboží. Zkuste některý, např. Zboží.cz.

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz
11. září 2015
 

vytisknout  e-mailem