Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody a zpronevěry

Český Krumlov – Podezřelá žena středního věku žijící trvale na Kaplicku celé tři roky podváděla a zpronevěřovala. 

Od poloviny roku 2007 téměř do konce roku 2008, jako podnikající osoba a obsluhovatel výherních hracích přístrojů umístěných na základě smlouvy v restauraci na Vyšebrodsku, do jejíž pracovní náplně patřila obsluha těchto přístrojů, jakož i výběr z kasy přístrojů a odvedení finančních prostředků - si svévolně a neevidovaně, s úmyslem neoprávněně se obohatit, vybírala tržbu, kterou průběžně používala pro svou potřebu a na provoz restaurace. Tímto jednáním způsobila poškozené firmě, jíž automaty patří škodu v neodvedené tržbě ve výši nejméně 143 tisíc korun.
 
Od poloviny roku 2008 do podzimu 2009 jako obchodní zástupkyně leasingové firmy s úmyslem získat neoprávněně peněžní prostředky k úhradě svých dluhů, v rozporu s uzavřenou smlouvou o obchodním zastoupení, nejméně v pěti případech přemluvila klienty, aby formálně svým jménem, ale fakticky v její prospěch, uzavřeli smlouvy o půjčce s tím, že splátky dluhu bude hradit ona. To vše přesto, že si byla vědoma, že s ohledem na své nedobré majetkové a finanční poměry nebude schopna tyto závazky řádně a včas splácet. Také je uhradila jen zčásti a zákazníkům, kteří v její prospěch půjčky uzavřeli, tak způsobila škodu v celkové výši přesahující 87 tisíc korun.
 
Jako by toho nebylo málo, žena v době nejméně od ledna 2007 do prosince 2009 jako fyzická osoba podnikající podle živnostenského zákona s předmětem podnikání hostinská činnost, nevedla ani nezajistila vedení účetních knih, zápisů jako je peněžní deník, přehled o příjmech a výdajích, knihy pohledávek a závazků nebo jiných účetních dokladů sloužících k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole. Tímto jednáním ohrozila majetková práva věřitelů. Zároveň tím ohrozila včasné a řádné vyměření daně Finančního úřadu v Kaplici, neboť nepodala daňová přiznání k dani z příjmu fyzických osob za zdaňovací období roku 2007, 2008, 2009, ačkoli prokazatelně realizovala podnikatelskou činnost.
 
Způsobená škoda byla pro zatím vyčíslena na částku necelých 230 tisíc korun. Případem se i nadále zabývají kriminalisté oddělení hospodářské kriminality.
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
10. února 2011

vytisknout  e-mailem