Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody na internetu

Strakonice – Buďte obezřetní. 

Prodej zboží prostřednictvím internetového portálu se neuskutečnil a kupující přišli o peníze. Osmapadesátiletého muže zaujal na internetovém portálu prodej elektrocentrály zn. Honda za částku 4 000 korun plus poštovné 400 korun. Muž prodejce zkontaktoval a poslal mu na účet požadovanou částku. Elektrocentrálu nedostal, peníze zpět také ne a prodávající se stal nekontaktním. Zřejmě stejným prodejcem, pod stejným emailem, se nechali zlákat další dva muži ve věku 34 a 45let.  Prodejce kontaktovali na základě prodeje úhlové brusky a bouracího kladiva. Čtyřiatřicetiletý muž projevil zájem o koupi úhlové brusky za 2 150 korun, za kterou prodejci poslal požadovanou částku předem na účet a 45letý muž za bourací kladivo za 5 900 korun zaslal prodejci na účet zálohu ve výši 2 000 korun. Nářadí se však nedočkali, o peníze přišli a prodejce je nedostupný. Případem se zabývají policisté z Obvodního oddělení Radomyšl.

Případ podvodu šetří také strakoničtí policisté. Tentokrát se jednalo o prodej mobilního telefonu zn. Apple iPhone 6S 64 GB Rose Gold, který nabízela zatím neznámá žena na internetovém portálu. O telefon projevila zájem 44letá žena ze Strakonicka, která dne 13. září 2017 ze svého účtu zaslala předem na účet prodejce částku 6 000 korun. Do současné doby mobilní telefon ani peníze zpět neobdržela.  

Policisté na základě zkušeností radí občanům, aby byli obezřetní, nevěřili výhodným nabídkám. Podvody mají vzestupnou tendenci a je velmi obtížné vypátrat pachatele těchto podvodů, prokázat jim úmysl podvodného jednání a získat tak peníze zpět.  V případě, že nabízené zboží je za cenu poloviční i nižší než v obchodě, může se jednat právě o podvod, případně zakoupené zboží bude nefunkční nebo se bude jednat o maketu. Je také vhodné vyhledat si časový úsek, po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu, jaké je hodnocení ze strany zákazníků a hlavně při nákupu neposílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí zásilky. Ale ani to není dnes jistota, že uvnitř balíku naleznete požadovanou věc.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

21. září 2017

vytisknout  e-mailem