Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvody na internetu jim vynesly 423 000 korun

KRAJ - Pár z České Lípy napálil přes stovku lidí. 

Od roku 2014 živilo 22 letého mladíka s přechodným bydlištěm v České Lípě a jeho o rok mladší přítelkyni podvodné obchodování se zbožím na internetu. Dvojice nabízela přes bazarové portály ke koupi elektroniku, a to především Xboxy a v menším měřítku pak herní konzole a mobilní telefony.

Od zájemců, kteří se jim na jejich inzeráty ozvali, vyžadovali platbu za zboží předem na jejich číslo účtu. I když nikomu z těch, kteří jim peníze poukázali, zboží nikdy nazaslali, jejich "podnikání" se udrželo déle jak jeden rok. Oba do protokolu vypověděli, že tyto peníze byly jejich hlavním zdrojem obživy. On byl nezaměstnaný a ona na mateřské dovolené.

Podvedení lidé začali samozřejmě postupně podávat na jejich obchodní praktiky trestní oznámení a kriminalisté totožnost dvojice vypátrali. Za období od ledna 2014 do ledna 2015 policisté mladíkovi prokázali podvody se škodou 193 710 korun a jeho partnerce podílnictví na této trestné činnosti, protože podvodem vydělané peníze utrácela se svým přítelem, i když jejich původ znala. Ona sama se za stejné období dopustila také několika podvodných prodejů se škodou 16 000 korun. Za tyto skutky byli oba v závěru roku 2015 odsouzeni Okresním soudem v České Lípě. Ten mladého muže poslal do vězení. Jeho partnerku odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody. Mladík si tento týden převzal od policistů ve věznici usnesení o zahájení trestního stíhání pro další podvody, které nyní vyšly najevo. Jedná se o  podvodné prodeje, kterými způsobil škodu 42 000 korun,  ale obviněn je také z přečinu podílnictví, protože se nechal finančně podporovat z podvodů, které organizovala v roce 2015 jeho družka. Ta si jimi vydělala 171 387 korun.  Policisté ji  dne 4. února letošního roku z těchto podvodů obvinili. Kromě toho se zodpovídá i z úvěrového podvodu, protože při sjednávání půjčky lhala o svých majetkových poměrech, aby ho získala. Toho také nakonec dosáhla, ale půjčku pak nesplácela.  Kriminalisté dvojici usvědčili ze 157 podvodných prodejů zboží přes internet s celkovou škodou 423 100 korun.

K těmto penězům jim "dopomohli" nezkušení a důvěřiví lidé, kteří jim  posílali platbu na jejich účet ještě před tím, než zboží viděli.

Policisté proto znovu doporučují, aby si  lidé, kteří nakupují na bazarových portálech, vynutili na prodejci zaslání zboží poštou na dobírku. Je to nejbezpečnější způsob nákupu přes internet. Důležité ale je, aby kupující otevřel zásilku, která mu bude doručena, ještě před zaměstnancem pošty na přepážce a aby její obsah zkontroloval. Pokud by neodpovídalo uzavřené obchodní dohodě, může úřednice České pošty zablokovat přijatou platbu a nepoctivému odesílateli ji vůbec nepoukázat. Samozřejmě, že úřednice standartně vyrozumí policisty a ti blokovanou částku zajistí pro potřeby trestního řízení. V každém případě o ně jejich oprávněný majitel nepřijde a policisté mu je po prověření případu vydají. Další bezpečnou variantou je osobní převzetí zboží. To by ale nemělo probíhat v noční době na odlehlém liduprázdném místě, ale naopak někde na veřejnosti, kde se budete cítit bezpečně. I na takové schůzky ale doporučujeme vzít si sebou kamaráda nebo  známého, aby vás podpořil v případě, že by druhá strana nevypadala zcela důvěryhodně. Pamatujte také na to, že se za nápadně nízkou cenou zboží může skrývat velký problém. Snažte se ověřit si historii prodejce na internetových stránkách, ale i tyto reference berte s rezervou, protože si  šikovný podvodník umí vytvořit sám na sebe to nejlepší hodnocení. Zkrátka ve světě internetových obchodů se pohybujte opatrně.

Počty podvodů v Libereckém kraji za období 2013 - 2015

  2013 2014 2015
ÚO Česká Lípa 82 64 75
ÚO Jablonec nad Nisou 29 26 42
ÚO Liberec 108 101 103
ÚO Semily 21 61 19

 

12. 2. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem