Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvody na seniorech

ŠUMPERK - Dvojice neznámých pachatelů připravila seniorku o úspory. 

V úterý 21. srpna kolem 10. hodiny dopoledne zazvonil u dveří 83leté seniorky ze Šumperku neznámý muž. Pod legendou, že ji chce obdarovat příspěvkem na elektrickou energii ve výši 2 000 Kč, ji požádal, zda by mu nemohla rozměnit pětitisícovou bankovku, aby jí tak mohl příspěvek vyplatit. S rozměněním peněz seniorka souhlasila. Pak už podvodník jen bedlivě sledoval, kde má žena uloženy své úspory. Následně pod záminkou nutnosti dokumentace předání příspěvku na elektřinu přizval do bytu svou „kolegyni“, která seniorku zabavila a poskytla mu tak dostatek prostoru ke krádeži seniorčiných úspor. Bezcharakterní podvodníci tak ženu připravili o více než 40 tisíc korun.

Věc šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Za takové jednání hrozí pachatelům podle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody.

V této souvislosti připomínáme, že podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást. Evidujeme také případy, kdy se podvodníci pokoušejí kontaktovat zejména seniory prostřednictvím hovorů na pevné linky. Představí se jako rodinní příslušníci (např. vnuk) a uvedou, že jsou v nouzi a potřebují nejlépe hned zapůjčit peníze. V takovýchto případech by lidé měli zbystřit a sdělit volajícímu, že potřebují čas na rozmyšlenou. Následně celou záležitost řádně prověřit a v případě jakéhokoliv podezření na podvodné jednání ihned zalarmovat policii. Apelujeme také na rodinné příslušníky, aby se seniory o těchto případech hovořili, a pomohli tak zamezit podvodníkům realizovat jejich nekalé úmysly.

Na co si dát pozor, abychom se nestali obětí podvodného jednání?

  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odpočet vody apod.), nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoli pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině případů jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  • Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů, například k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
  • Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
22. srpna 2018

vytisknout  e-mailem