Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody, podvody a zase podvody!

Písek – Vložením peněz do bitcoinmatu své peníze nezachráníte! 

Obracíme se na širokou veřejnost a sdělovací prostředky o pomoc při šíření informací k podvodům, které šetříme. S trochou nadsázky bychom mohli říci, že policisté a kriminalisté v posledních týdnech a dnech nestačí přijímat oznámení od podvedených, kteří svou důvěřivostí přišli o statisíce korun.

Řešíme především podvody, kdy se na vás telefonicky obrátí údajní zástupci různých renomovaných bankovních společností, kde máte své účty a úspory. Na displejích telefonů se vám mohou zobrazit i názvy těchto společností, což může mylně vyvolat dojem, že opravdu mluvíte se zástupcem banky. Vzbudí ve vás strach, že jsou vaše peníze v ohrožení, a že musíte jednat podle jejich instrukcí. Dokonce se v několika případech hovor z údajným bankéřem vystřídal za telefonát od smyšleného policisty. Zprávy od podvodníků jsou také často opatřené logy a barevným prostředím, na které jste u své banky zvyklí.

Ale POZOR, podvodníkům jde jen o jedno, postupně z vás vylákají osobní informace, přístupy k internetovému bankovnictví. V Písku se již několikrát stalo, že poškození dali na pokyny zlodějů, své úspory vybrali a fyzicky vložili do bitkoinmatu ve Vladislavově ulici. Peníze poslali přímo na virtuální peněženky pachatelů. Okamžitě byli okradeni o statisíce.

Řešíme také podvody při prodeji a koupi zboží na internetu přes různé portály. Jeden z podvodů je následující. Žena chtěla prodat hrnec. Kupující navrhl, aby zboží poslala přes přepravní společnost (v tomto případě Zásilkovnu) a poslal velmi realisticky vypadající odkaz na formulář, kde měla vyplnit údaje k přepravě i platbě. Podvedená se domnívala, že tak bude míst službu komplexní, že zajistí předpravu i poslání peněz na účet. Takto mu však sdělila informace o sobě, platební kartě i internetovému bankovnictví, nakonec dokonce potvrdila u své banky smart klíč a otevřela podvodníkovi dveře ke svému účtu. Zloděj ji připravil okamžitými výběry o desítky tisíc.

Důležitá upozornění, NIKOMU NESDĚLUJTE INFORMACE O PLATEBNÍ KARTĚ A INTERNETOVÉM BANKOVNICTVÍ. Pokud vás kdokoli osloví s podobnou legendou, ukončete hovor a vše i ověřte na kontaktu v bance, který znáte, případně na pobočku osobně zajděte. Pokud jste se stali obětí podvodu a peníze vám z účtu mizí, okamžitě kontaktujte banku, pak Policii ČR. Důležité je toto pořadí.

Poslechnutím pokynů a vložením úspor do bitkoinmatu své peníze nezachráníte, naopak o ně přijdete!!!

 

Sdílejte a předávejte prosím tyto informace.

 

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pi.pis@pcr.cz

21. července 2022

 

vytisknout  e-mailem