Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody přes internet

Jindřichův Hradec – Nevyplňujte údaje ke své platební kartě. 

Dne 23. dubna 2023 přijali Jindřichohradečtí policisté hned několik oznámení o podvodech spáchaných prostřednictvím internetu. Jeden z poškozených inzeroval na internetovém portále Marketplace k prodeji boční plasty na motocykl za 3.500 korun. Na inzerát zareagoval podvodník, který z poškozeného vylákal přes podvržený odkaz přepravní společnosti přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a následně z jeho účtu provedl několik transakcí. Poškozený muž přišel o 39 tisíc korun.

Další poškozený nabízel přes internetový portál Marketplace k prodeji točící židli. Na inzerát opět zareagoval podvodník, který poškozenému zaslal podvržený odkaz na přepravní společnost, v tomto poškozený muž vyplnil údaje ke své platební kartě a následně potvrdil svoji identitu v aplikaci George klíč, čímž podvodníkovi umožnil manipulaci s finančními prostředky. Poškozený přišel o více jak 30 tisíc korun.

Na inzerát nabízející cyklistickou přilbu za 500 korun zareagoval další podvodník, ten poškozené zaslal podvržený odkaz na přepravní společnost. Po vyplnění všech údajů ke své platební kartě byla přesměrována na podvrženou stránku jejího internetového bankovnictví. Tímto pachatel získal přístupové údaje k jejímu účtu, kde provedl několik transakcí. Poškozená přišla o více jak 141 tisíc korun.

nprap. Věra Mžiková, jh.pis@pcr.cz

26. dubna 2023

vytisknout  e-mailem