Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody s nemovitostmi

České Budějovice - Dva případy, kdy podezřelý získali neoprávněné finanční prostředky, vyšetřují kriminalisté. 

Dva případy podvodného jednání objasnili českobudějovičtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality.

V roce 2008 se domluvil muž (roč. 1965) a o téměř dvě desítky starším mužem o prodeji nemovitosti na Trhosvinensku, po dobu 13 let, s tím že každý rok splatí 100 000 korun a to až do úhrady konečné částky 1 300 000 korun. Na základě kupní smlouvy došlo k přepisu vlastnických práv v následujícím roce na jinou osobu, kdy podezřelý nemovitost prodal a získané peníze si ponechal pro svou potřebu. Teď  51 letý muž si byl dle zjištění dobře vědom své nepříznivé finanční situace a do současné doby neuhradil žádnou částkou, čímž se měl pravděpodobně obohatit o celkovou částku 1 550 000 korun.

V tomto případě, ač kriminalisté případ do důsledku vyřešili, museli případ dle ust. § 159a odst. 2 trestního řádu s přihlédnutím k ust. § 11 odst. 1 písm b.) odložit, z důvodu promlčení.

V druhém případě, kdy se také jednalo o nemovitost, však podezřelý pravděpodobně trestnímu postihu neunikne. V únoru loňského roku převzal 54 letý muž, jako zmocněnec manželů, rezervační poplatek od nové zájemkyně o ½ rodinného domu na Českobudějovicku. Měsíc nato převzal od stejné zájemkyně zálohu za prodej uvedené nemovitosti, kdy převzal částku 1 250 000 korun, jenž měl předat uvedeným osobám. Finanční částku však nepřevedl a ponechal si ji pro svou osobní potřebu.

Včera si za své jednání převzal z rukou kriminalistů usnesení o zahájení trestního stíhání ve věci zločinu Zpronevěra. Jeho trestní stíhání je vedeno nevazebně.

Buďte při obdobných případech obezřetní!

 

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

2. srpna 2016

vytisknout  e-mailem