Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvody v podnikání

KRAJ- Podnikatel v lesním průmyslu dluží mnoho milionů 

Kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obvinili v úterý 15. 5. 2012 jednatřicetiletého podnikatele z Náchodska z trestných činů úvěrového podvodu, podvodu a zpronevěry. Muž je podezřelý, že svým podnikáním připravil několik právnických i fyzických osob  téměř o 11 milionů korun.
 
Obviněný muž vystudoval lesnickou průmyslovku, neboť chtěl, podle svých slov, pracovat v lesnickém průmyslu. Několikrát se i zúčastnil a dokonce i vyhrál dřevorubecké soutěže v rámci České republiky. Měl tedy nejlepší předpoklady pro úspěšnou karieru. Ale…
 
Před několika lety si na Náchodsku založil firmu na těžbu a zpracování dřeva. Jeho společnost se kromě jiného podílela na likvidacích následků lesních kalamit v Polsku a na Slovensku. Firma se ale během těchto zakázek dostala do hlubokého finančního propadu. Mladý podnikatel se dostával do stále větší inflační spirály a začal tak zvaně vytloukat klín klínem. Protože si byl velmi dobře vědom, že firma nemá dostatek finančních prostředků na provoz, požádal jako jediný jednatel firmy opakovaně u různých bankovních ústavů o překlenovací úvěry na nákupy strojů a zařízení. K těmto žádostem však předkládal kompletně padělané potvrzení, že nemá žádné finanční závazky a pohledávky vůči státním institucím, zejména finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení a celnímu úřadu. Prvním dvěma přitom již v té době dlužil celkem téměř jeden milion korun na pojistném a daňových nedoplatcích. Bankovní úvěry, které mu byly skutečně díky podvodnému jednání poskytnuty, ani v jednom případě nesplácel a bankám tak způsobil škodu více než 7 milionů korun. Z tohoto důvodu je obviněn z úvěrového podvodu.
 
Společnost nakonec přivedl až do insolvence. Insolvenční správce po předání podkladů zjistil, že si obviněný muž vzhledem ke stálému nedostatku peněz půjčil téměř 3 miliony korun od fyzických osob s tím, že finanční prostředky použije pro podnikatelské aktivity svojí firmy. Do pokladny je ale nikdy nepředal. Proto ho vyšetřovatel obvinil z trestného činu podvodu. Zda a v jaké výši byly finance skutečně předány, nebo se jednalo o fiktivní převody, policisté dále zjišťují.
 
Do třetice je mladý podnikatel podezřelý, že se dopustil zločinu zpronevěry. Té se měl dopustit, když od jiné společnosti převzal téměř jeden milion korun na úhradu pohledávky, peníze si však nechal pro svoji potřebu.
 
Kriminalisté zadrželi muže společně se zásahovou jednotkou v místě jeho bydliště. Okamžitě po té provedli domovní prohlídku a zajistili všechny potřebné důkazy.
 
V současné době muž již nějakou dobu nepodnikal. Zřejmě pochopil, že pro něho bude výnosnější živit se vlastníma rukama a začal tedy pracovat v lese jako fyzická osoba.
 
Fakt, že už v listopadu 2010 byl Okresním soudem v Náchodě za úvěrový podvod odsouzen, a to k trestu odnětí svobody v trvání dvou let s podmíněným odkladem na zkušební dobu 3 let, mu před soudem jistě nepřilepší.
 
Kriminalisté zaslali k rukám státního zástupce podnět na jeho vzetí do vazby, státní zástupce jej však neakceptoval. Muž tedy bude stíhán na svobodě. V případě odsouzení hrozí neúspěšnému podnikateli vězení až na 10 let.   
  
mjr.  Mgr. Ivana Ježková,
17. 5. 2012, 8:30 
                                                                                                      

vytisknout  e-mailem