Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Poklidné nedělní odpoledne

Se změnilo v boj o holý život 

Pro palivové dřevo do objektu jedné z firem v Lužanech se vydala v neděli odpoledne 24. ledna parta tří mužů z okresu Jičín. Na místo dorazili osobním vozidlem Opel Omega, které zaparkovali přímo v areálu firmy. Následně do zavazadlového prostoru začali rovnat dřevo, které jim pochopitelně nepatřilo. K jejich smůle je přímo na místě přistihl majitel firmy, který ani na chvíli nezaváhal a jednoho z nich chytil za ruku. To se zase pro změnu nelíbilo dalšímu z party a začal mu vyhrožovat, že pokud jim bude bránit v odjezdu, tak že ho zabijí. Jeho výhružky byly natolik přesvědčivé, že majitel chyceného muže raději pustil. Tato povedená trojice „skočila“ do vozidla a snažili se z místa ujet. Muž to však nevzdal a stačil se ještě zachytit otevřených dveří u spolujezdce. Takto ho vláčeli několik metrů, kdy po prudkých manévrech řidiče se nakonec přece jen pustil. V tu chvíli vyrazilo vozidlo velkou rychlostí ze dvora ven, kde mu do jízdní dráhy vstoupil   další muž, který se ujíždějícím rovněž snažil zabránit v odjezdu. Nutno zdůraznit, že si ani s ním hlavu nelámali a klidně na něj opakovaně najížděli až do něho narazili. Tím ho   katapultovali přes přední kapotu vozidla, kdy se v letu ještě stačil   zachytit za pravé zpětné zrcátko. Ani to řidiče nepřimělo k tomu, aby zastavil a muže vláčel dál vedle vozidla. Po několika metrech se zrcátko utrhlo, muž spadl na zem a přitom se lehce zranil. Řidič ani v tuto chvíli nezastavil a pokračoval v jízdě dál až do obce Popovice, kde vůz zůstal vězet ve sněhové závěji. I když se všichni tři snažili vozidlo vyprostit, přesto se jim to nepovedlo. Jejich snahu totiž přerušila policejní hlídka, která je na místě zadržela. Jednalo se o   čtyřiadvacetiletého řidiče, který má navíc do roku 2012 uložen Okresním soudem v Jičíně zákaz řízení všech motorových vozidel, dále o šestačtyřicetiletého muže a jeho o třináct let mladšího komplice. Nakonec všichni tři strávili noc v policejních celách, kde mohli v klidu přemýšlet o svých činech a hlavně o své budoucnosti, která se zrovna moc růžově nerýsuje.
 
Následující den si nejmladší   z nich vyslechl obvinění ze spáchání zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a dále z přečinu krádeže ve spolupachatelství a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Nejstarší, šestačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže z části spáchané samostatně a z části ve spolupachatelství, dále z přečinu vydírání a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání ve formě pomoci. Prostřední z nich vyvázl nejlépe. V průběhu vyšetřování došli policisté k závěru, že se svým jednáním dopustil přestupku proti majetku. Dále je podezřelý ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, neboť u něj při zadržení muži zákona našli jednu ze zakázaných omamných a psychotropních látek.

Oba obvinění byli v úterý 26. ledna eskortováni na základě rozhodnutí soudce Okresního soudu v Jičíně do Vazební věznice v Hradci Králové, kde si počkají na verdikt soudu.
nprap. Hana Klečalová
26. 1. 2010

vytisknout  e-mailem