Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pokus krádeže vozidla v Jičíně

JIČÍNSKO – Případem se zabývají jičínští kriminalisté. 

Ilustrační foto Ilustrační foto Ve středu 1. listopadu kolem devatenácté hodiny oznámil čtyřiadvacetiletý poškozený majitel pokus krádeže jeho vozidla Seat Leon. K ní mělo dojít z úterý na středu 1. listopadu letošního roku v ulici L. Janáčka v Jičíně. Oznamovatel zjistil odstraněný zámek u dveří a vylomenou spínací skříňku. I přesto, že automobil zůstal na svém místě, předběžná škoda na poškozených dílech je vyčíslena na hodnotu minimálně 6 tisíc korun.

Neznámý pachatel se tak měl dopustit přečinu krádeže ve stádiu pokusu a přečinu poškození cizí věci, za což mu v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce trvání jeden až pět let.

Tímto zároveň vyzýváme veřejnost, aby v případě jakýchkoliv informací vedoucích k dopadení pachatele výše uvedeného přečinu nebo v případě zaregistrování jakéhokoliv podezřelého chování ve svém okolí, neprodleně zavolala na bezplatnou telefonní linku 158, kdy tímto včasným oznámením budeme společně předcházet páchání různorodé trestné činnosti.  Děkujeme.

Policisté v souvislosti s výše uvedeným případem opětovně preventivně doporučují:

Vloupání do motorových vozidel je častým trestným činem v policejní  statistice. V mnoha případech majitelé vozidel nedbají na  varování a nechávají ve vozidlech nejen cenné věci, ale také své osobní doklady. Řidiči a majitelé vozidel mohou podstatně ovlivnit to, aby se jejich vozidlo nestalo předmětem zájmu zloděje.

  • Při odchodu od vozidla zkontrolujte, zda jste řádně vozidlo zajistili, uzamkli a  nenechali otevřená okna
  •  Zjistěte,  zda nejsou zvenčí vidět předměty,  které jste nechali ve vozidle
  • Zkontrolujte, zda jste nenechali na viditelných místech vystavené hodnotné předměty, jako jsou kabelky, peněženky, kamery, fotoaparáty počítačové komponenty, mobilní telefony, kufříky a další věci, které mohou být lákadlem pro zloděje
  •  Důrazně připomínáme, že velkým lákadlem pro zloděje jsou stále autorádia a v současné době stále častěji navigační systémy
  • Při koupi autorádia dejte přednost přenosnému modelu se snímatelným panelem, nebo kódovému přístroji
  • Navigační systém uschovejte na bezpečné místo, nebo vezměte s sebou
  • Jedním z preventivních opatření je také vhodné místo k parkování.  Hlídaná parkoviště, viditelná a frekventovaná místa ztěžují zlodějům vloupání.
  • Pokud zjistíte, že Vám z vozidla byly odcizeny věci nebo byl vůz odcizen, vše oznamte Policii České republiky na linku 158, nebo přímo na služebnu v místě, kde k vloupání či krádeži došlo
  • Nikdy s vykradeným vozidlem nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy
  • Nebuďte lhostejní ke svému okolí a v případě, že vidíte podezřelou osobu pohybující se mezi zaparkovanými vozidly, volejte Policii ČR. Příště může být ohrožen Váš majetek a něčí pomoc Vám přijde vhod!

nprap. Aleš Brendl
03. listopadu 2017, 12:45

vytisknout  e-mailem