Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pokus o rekord se vydařil

JABLONEC NAD NISOU - Policisté se podíleli na vytvoření českého rekordu. 

     Ve čtvrtek 13. září na parkovišti u hlavního vjezdu do areálu Nemocnice v Jablonci nad Nisou se uskutečnila akce připravená Oblastním spolkem Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou „Pokus o český rekord v počtu resuscitujících na jednom místě v jedné chvíli“.
 
     Nad touto akcí převzal záštitu primátor města Jablonec nad Nisou Ing. Petr Beitl a odborným garantem byl primář ARO jablonecké nemocnice MUDR. Martin Bartoň. Cílem tohoto rekordu bylo zapojit v jedné chvíli co nejvíce resuscitujících a na figurínách provádět kompletní laickou resuscitaci (masáž a dýchání) po dobu patnácti minut.
 
     Na vytvoření tohoto rekordu se významně podílely i složky Integrovaného záchranného systému. Celkem resuscitovalo 59 dvojic. Mezi 118ti resuscitujícími se akce zúčastnilo i 16 policistů z Územního odboru Jablonec nad Nisou v čele z jeho vedoucím plk. Mgr. Bc. Petrem Šikolou.
 
     Na regulérnost pořádaného rekordu dohlížel komisař Agentury Dobrý den pan Tomáš Hrábek. Pokus o rekord byl zahájen výstřelem přesně ve 12.15 hodin a po patnácti minutách ukončen příjezdem vozu zdravotnické záchranné služby na místo. Rekord byl regulérní a bude zapsán v České knize rekordů.
 
     Akce byla zaměřena především na připomenutí přínosu laické první pomoci při náhlé zástavě oběhu. Potom v záchranném řetězci, který má jasnou strukturu, je role laiků na místě neštěstí nezastupitelná. Výzvou rekordu bylo tedy podpořit lidskost a ochotu nebýt lhostejný. V případě zástavy srdeční činnosti totiž dochází již po pěti minutách k nevratnému poškození mozku a je tak na laikovi, který je v některých případech na místě neštěstí jako první, aby ihned začal s oživovacími pokusy a dal tak postiženému šanci přežít.
 
     Pro všechny zúčastněné policisty byla čest tuto akci podpořit a k vytvoření českého rekordu přistoupili s velkou odpovědností. Pro vzpomínku na tento den všichni od pořádající organizace obdrželi drobné upomínkové předměty a nealkoholické pivo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
14. září 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem