Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pokus znásilnění

Kriminalisté pátrají po podezřelém, který se v úterý ráno pokusil znásilnit mladou ženu. 

Kriminalisté z 3. oddělení Prahy III  prověřují případ pokusu znásilnění, kterého se na mladé ženě dopustil dosud neznámý muž. Když žena hodinu po půlnocí vystoupila z autobusu na zastávce Vychovatelna a vydala se ulicí V Holešovičkách domů, přistoupil k ní zezadu muž, který ji zatáhl do křoví. Žena se aktivně bránila a volala o pomoc, i přesto ji útočník povalil na zem a ústa jí zakryl rukou a pokusil se ji znásilnit. Poškozené se nakonec podařilo ze sevření podezřelého vymanit a utéct domů. Detektivové zajistili kamerové záznamy z okolí místa útoku a v souvislosti s prověřováním celého případu žádají širokou veřejnost o pomoc se ztotožněním dosud neznámého muže na záběrech. Pokud ho poznáváte, nebo víte, kde by se mohl zdržovat, ozvěte se prosím na linku 158. Děkujeme. Také žádáme řidiče, kteří projížděli daným místem v úterý 27. června v čase od 01:00 hodin do 01:20 hodin a měli ve voze zapnutou palubní kameru, ať se ozvou na linku 158.

Celý případ policisté v současné chvíli prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu znásilnění, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Prevence žen před napadením

  • v případě, že se v nočních hodinách pohybujete sami, buďte obezřetní a periferně sledujte své okolí
  • k návratům v nočních hodinách používejte známé a více frekventované trasy a v hromadných prostředcích se zdržujte v blízkosti řidiče
  • noste v kabelce prostředky k odrazení útočníka (např. pepřový sprej nebo zvuková siréna)
  • říkejte svým blízkým, kam a s kým jdete a kdy se nejpozději vrátíte
  • mějte vždy s sebou nabitý mobilní telefon
  • jdete-li na setkání s neznámým člověkem, na neznámé místo nebo na schůzku ve večerních hodinách, nikdy nechoďte sama – BEZPEČÍ JE NA PRVNÍM MÍSTĚ
  • pokud to lze, využijte k přesunu vozidlo taxi nebo individuální dopravu (řekněte svým blízkým s kým, kdy a jak jedete domů)
  • nebojte se být přímé a říkat NE v okamžiku, kdy se děje něco, co nechcete.

por. Mgr. Violeta Siřišťová – 4. 7. 2023

vytisknout  e-mailem