Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Poláci pašovali 482 kartonů cigaret

Vyškov - v rámci akce Trasa jsme zadrželi polské pašeráky cigaret, pět nelegálních migrantů a zjistili další přestupky, včetně polského řidiče kamionu, který pil během jízdy 

pašované zboží

V rámci policejní akce Trasa, která probíhá od brzkých ranních hodin ve všech třech krajích v rámci působnosti Oblastního ředitelství služby cizinecké policie, se nám v Mikulově v 6:15 hod. podařilo zadržet pětatřicetiletého polského řidiče téměř padesátitunového kamionu, který byl při řízení pod vlivem alkoholu. Při první zkoušce nadýchal 1,57‰, při opakované pak dokonce 1,63‰. Z tachografu jsme zjistili, že poslední přestávku měl čtyři hodiny před zastavením policií, z toho plyne, že řidič pil během jízdy. Bohužel tento případ není výjimečný, s obdobnými případy se setkáváme několikrát do týdne. Polák je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Ve Vyškově, na dálnici Brno - Olomouc ve směru do Brna jsme kolem deváté hodiny zastavili vozidlo Opel s německou registrační značkou. Ve vozidle byli dva polští státní příslušníci, kteří převáželi celkem 482 kartonů ukrajinských cigaret. Podle vyjádření kolegů z celní správy, tak došlo k úniku na cle a spotřební dani ve výši dvě stě tisíc korun.
 
Dále jsme v pravidelné autobusové lince Brno - Bratislava na dálnici D2 vypátrali osobu v celostátním pátrání, šlo o státního příslušníka Moldavska.
 
Jsme cizinecká policie, ale přestupky Čechů nepřehlížíme. Na dálnici D2 jsme zadrželi řidiče, který nevlastní řidičské oprávnění a dále jsme zadrželi další dva řidiče pod vlivem alkoholu. Jednomu naměřili 1,10‰ a druhému 0,99‰.
 
Aktualizováno 3.7.2009
 
Dne 2.7.2009 před 15. hodinou policisté v prostoru bývalého hraničního přechodu Mikulov zastavili vozidlo Opel s polskou registrační značkou. Řidičem byl šestatřicetiletý Rus z oblasti Čečenska, osádku pak tvořili čtyři muži z Gruzie ve věku dvacet až třicet sedm let. Nikdo z nich neměl žádný doklad totožnosti, později při prohlídce vozidla policisté nalezli polskou pobytovou kartu, znějící na jméno jednoho z běženců.

Všichni cizinci budou z našeho území vyhoštěni a podle mezinárodní smlouvy budou předáni zpět do Polska, odkud cestovali. Řidič je navíc podezřelý z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.
 
I tento případ dokládá, že v schengenském prostoru nelegální migrace stále existuje a důkladné kontroly cizinecké policie uvnitř schengenu jsou nezbytností, viz související případy.
 Akci trasa VIII. provádíme formou schengenského pátrání a je zaměřena zejména na:
  • kontrolu vytypovaných směrů na silničních komunikacích a železničních koridorech, kde je zvýšený pohyb cizinců,
  • kontrolu pobytového režimu a kontrolu osob protiprávně se zdržujících na území České republiky
  • pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, zbraních, střelivu, výbušninách, omamných látkách a odcizených věcech,
  • odhalování nelegální migrace a přeshraniční trestné činnosti,
  • kontrolu a dodržování příslušných právních předpisů ze strany jiných osob, zejména řidičů nákladních vozidel a autobusových linek se zaměřením na kontrolu požívání alkoholických nápojů před a během jízdy.

 

Do akce bylo zapojeno celkem dvě stě policistů cizinecké policie.  

komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

 

vytisknout  e-mailem