Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policejní akce „Profil“

Severní Morava – policejní akci zaměřenou na zjišťování nelegální migrace uskutečnili pracovníci ostravské cizinecké policie 

Snaha cizinců, kteří požádali v Polsku o mezinárodní ochranu, migrovat přes území České republiky do ostatních zemí EU, neustává. Od září, kdy byly zaznamenány prví případy, policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava zjistili více než 70 cizinců, žadatelů o azyl v Polsku, kteří na území ČR pobývali nelegálně. Proto v noci z 3. na 4. listopadu uskutečnila ostravská cizinecká policie další kontrolní akci, zaměřenou na zjišťování nelegálního vstupu a pobytu cizinců na území ČR. Zúčastnily se jí čtyři součásti oblastního ředitelství, a to inspektoráty cizinecké policie v Chotěbuzi, Mostech u Jablunkova a v Ostravě a odbor specializovaných činností. Akce se zúčastnilo celkem 43 policistů a kontrolovali osádky automobilů, autobusů a mikrobusů na vytipovaných silnicích a cestující ve vytipovaných mezinárodních vlacích. Celkem zkontrolovali 1137 osobních motorových vozidel, 66 mikrobusů, 11 autobusů, 3 mezinárodní rychlíky a 1988 osob z toho 403 cizinců z třetích zemí.

V rámci této policejní akce na stanovišti v obci Skotnice ve směru na Příbor kontrolovali pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Ostrava osádku osobního vozidla Volvo. Řidič předložil ke kontrole italský občanský průkaz. Při podrobném zkoumání dokladu pomocí technických prostředků Schengenbusu, vyšlo najevo, že se jedná o padělek. Policisté cizince předvedli na služebnu odboru, kde s ním zahájili řízení o zjištění totožnosti a doklad předali na vyhodnocení specialistům.

Pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Ostrava na nádraží ČD v Bohumíně kontrolovali v průběhu konání akce cestující v mezinárodním rychlíku Chopin. Mimo jiné také dva státní příslušníky Gruzie, kteří předložili polské doklady, které jsou vydávány žadatelům o mezinárodní ochranu. Oba muže, kteří se na našem území pohybovali bez dokladů opravňujících je k pobytu v ČR, policisté převezli na služebnu inspektorátu. Zde s nimi zahájili správní řízení o vyhoštění. Po ukončení řízení budou do doby předání do Polské republiky umístěni v některém ze zařízení pro zajištění cizinců.


Další případ nelegální migrace zjistili pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz. Na komunikaci R/48 kontrolovali osádku osobního vozidla Citröen Xantia s francouzskou mezinárodní poznávací značkou. Ve vozidle jely čtyři dospělé osoby a jedno dítě. Ke kontrole předložili polské doklady, které jsou vydávány žadatelům o mezinárodní ochranu V současnosti je s řidičem a s jednou ženou vedeno správní řízení o vyhoštění. Další dva spolujezdci, mladý muž a dívka, kterým bylo v nedávné minulosti rozhodnutí o vyhoštění vydáno, jsou podezřelí ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Po ukončení řízení budou všichni cizinci převezeni do zařízení v Bělé Jezové, které je speciálně přizpůsobeno pro rodiny s dětmi. Zde budou to té doby, než je policisté na základě mezinárodní úmluvy předají zpět do Polska.

 

 


Kromě výše uvedených případů policisté zjistili celkem 13 přestupků podle zákona o pobytu cizinců, které vyřešili blokovými pokutami v celkové výši 4 700,- Kč. Za přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích policisté uložili 8 pokut v hodnotě 3 800,- Kč.

 


 

vytisknout  e-mailem