Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní akce s názvem „PROSTOR“ sklidila úspěch

Pražští policisté v rámci bezpečnostní akce zadrželi čtyři osoby podezřelé z trestné činnosti, z nichž jedna je dokonce obviněná z loupeže. 

V noci z pondělí na úterý proběhla na území místního oddělení policie Nové Město bezpečnostní akce s názvem „PROSTOR“. Ta byla zaměřená především na drogovou kriminalitu, pátrání po hledaných osobách, věcech a pachatelích majetkové trestné činnosti, a v neposlední řadě také na kontrolu heren, barů a squatů. Policisté však nepřehlíželi ani další protiprávní jednání, včetně přestupků. Během dvanáctihodinové akce, se jim podařilo zkontrolovat 103 osob, 34 motorových vozidel a 4 objekty. Policisté zadrželi čtyři pachatele různorodé trestné činnosti a odhalili celou řadu přestupků. Udělili sedm blokových pokut za bezmála dva tisíce korun a šest přestupců navíc skončilo na nejbližší služebně. V některých případech byli policisté k občanům shovívaví a méně závažné přestupky vyřešili domluvou.
Nejzávažnější případ, který policisté řešili, byla pondělní loupež na Náměstí Míru v Praze 2.  Muž nejprve v tramvaji, a poté i na zastávce I. P. Pavlova požadoval po poškozeném finanční hotovost. Tu však přepadený odmítl vydat, a proto s ním útočník několikrát zatřásl s důraznou výzvou, aby mu vydal všechny své peníze a přitom ho dokonce udeřil do hlavy. Násilník odhodil napadeného do křoví a mezitím mu ještě stihl z kapsy od bundy vytáhnout čtečku knih. Po tomto útoku se dal agresor na útěk směrem do ulice Rumunská. Svědkem podvečerního incidentu byl všímavý občan, který neváhal a okamžitě volal tísňovou linku. Operační důstojník na místo ihned vyslal policisty z oddělení hlídkové služby Vinohrady a těm netrvalo dlouho a v ulici Lublaňská prchajícího muže dopadli. Hlídka muže zadržela a převezla na policejní stanici, kde si ho převzali kriminalisté. Vyšetřovatel již třiatřicetiletého útočníka obvinil ze spáchání trestného činu loupeže. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.
 Nepoškozenou čtečku knih ještě před příjezdem hlídky nalezl jeden ze svědků loupeže v odpadkovém koši. Tam jí podezřelý při útěku zahodil, když zjistil, že je pronásledován jedním ze svědků výše uvedeného incidentu. Přepadený muž během útoku naštěstí utrpěl „jen“ povrchové zranění na čele a noze. 
Nejen z důvodu pozitivních výsledků se budou obdobné policejní akce v budoucnu opakovat.

prap. Bc. Iveta Martínková – 7. 10. 2014

vytisknout  e-mailem