Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policejní akce „SÍTO“

Kontroly cizinců v Moravskoslezském a Olomouckém kraji  

Policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava v průběhu celorepublikové policejní akce „SÍTO“, zaměřené na nelegální pobyt cizinců vykonali kus poctivé práce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji :
 

- zajistili dva Vietnamce nelegálně pobývající na území ČR bez cestovních pasů a víz,
- vypátrali muže, státní příslušnosti Polska, podezřelého ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, podle trestního zákoníku,
- zajistili 11 litrů nekolkovaného lihu, který převážel muž, státní občan Polska
- vypátrali tři osoby v celostátním pátrání,
- vypátrali muže, státní příslušnosti ČR, podezřelého z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, podle trestního zákoníku,
- vyřešili celkem 55 přestupků proti zákonu o pobytu cizinců a 52 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, formou blokových pokut v celkové výši 52.800,-Kč.

V průběhu celorepublikové policejní akce „SÍTO“ policisté Inspektorátu cizinecké policie Žulová zajistili dva vietnamské občany do zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné. Jedná se o dva muže ve věku 25 a 30 let, nelegálně pobývající na území ČR bez cestovních pasů a víz. Policisté zahájili správní řízení ve věci správního vyhoštění z území ČR. V současné době vedou policisté šetření ve věci zjištění totožnosti cizinců.
 

Kolegové z Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz vypátrali ve spolupráci s Mě Policií a Obvodním oddělením policie v Bohumíně občana Polska, muže ve věku 35 let, který pobýval na území ČR bez cestovního pasu a byl rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 1, odsouzen k trestu vyhoštění na trvalo z území České republiky. Policisté cizince zadrželi pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, podle trestního zákoníku.
 

V katastru města Český Těšín policisté ICP Chotěbuz kontrolovali osobní automobil polské mezinárodní poznávací značky, jehož řidičem byl muž ve věku 43 let, občan polské státní příslušnosti. V zavazadlovém prostoru automobilu vezl cizinec 11 litrů neoznačeného lihu. Tímto svým jednáním je podezřelý ze spáchání přestupku podle zákona č. 676/2004 Sb. o povinném značení lihu a změně zákona č. 586/92 Sb., o daních z příjmů, v platném znění. Zajištěný alkohol byl policisty zajištěn a předán Celnímu úřadu Karviná společně s oznámením o přestupku.
 

Další policejní hlídka Inspektorátu cizinecké policie Mosty u Jablunkova, kontrolovala ve Frýdku-Místku mezinárodní autobusovou linku Praha – Kyjev jedoucí ve směru Český Těšín. Uvedeným autobusem cestovala osoba ukrajinské státní příslušnosti, žena ve věku 25 let. V dostupných evidencích policisté zjistili, že se jedná o ženu vedenou v evidenci celostátního pátrání pro majetkovou trestnou činnost. Cizinku policisté eskortovali na ICP Mosty u Jablunkova, kde byl sepsán úřední záznam o podaném vysvětlení. Po sepsání záznamu byla cizinka dle pokynu vyhlašujícího policejního útvaru Praha propuštěna.

 

V rámci policejní akce provedli policisté Odboru specializovaných činností Frýdek Místek pobytovou kontrolu Herny u Tržnice v Olomouci. Zde zkontrolovali českého občana, který byl v databázi pátrání po osobách, pátrání po pobytu, podezřelý z přečinu dle trestního zákoníku - zanedbání povinné výživy. Policisté muže na místě vyzvali ke sdělení současného bydliště. Osoba byla poučena o následcích neuposlechnutí předvolání. Policisté požádali o odvolání pátrání po osobě.
 

Hlídkou Inspektorátu cizinecké policie Mosty u Jablunkova bylo zastaveno vozidlo Opel Corsa, české poznávací značky, řízené občanem ČR, kterému Okresní soud Frýdek – Místek uložil zákaz řízení motorových vozidel s platností do 16.07.2012. Tento zákaz podezřelý řidič porušil, neboť i přes uvedený zákaz provedl s daným vozidlem jízdu. Policisté řidiče zadrželi a dle trestního řádu zahájili úkony trestního řízeni. Dále bylo řidiči sděleno podezření z přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, podle trestního zákoníku.
 

Celorepublikovou policejní akci „SÍTO“ zaměřenou na kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců na území České republiky zajišťovalo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 144 policistů všech útvarů Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava. Policisté zkontrolovali celkem 4270 osob, z toho 2263 cizinců a 1267 vozidel. Policisté se zaměřili na osádky automobilů, autobusů, vlaků, jak vnitrostátních, tak mezinárodních spojů, prověřovali legálnost pobytu cizinců a dodržování zákonných norem v obchodech, na tržnicích provozovaných cizími státními příslušníky, na ubytovnách, staveništích, v hernách, barech, parkovištích a benzínových čerpadel.

 


nprap. Martina Pluskalová
Oblastní ředitelství Služby
cizinecké policie Ostrava
tel.: 974720282
mob.: +420603190700
 

vytisknout  e-mailem