Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní akce „Únor“

Policisté si posvítili na cizince, bazary a zastavárny i řidiče. 

V sobotu nad ránem skončila dvoudenní bezpečnostní akce čtvrtého policejního obvodu zaměřená na odhalování trestné činnosti, kontroly pobytového režimu cizinců, pátrání po hledaných osobách, odcizených věcech apod. Na bezpečnostní akci se podíleli policisté pořádkové, kriminální, cizinecké i dopravní služby, strážníci městské policie, pracovníci celního úřadu i živnostenského odboru magistrátu.
 
V souhrnu policie v průběhu celé akce zkontrolovala ve spolupráci s dalšími subjekty celkem 1651 osob (z toho 226 cizinců), 3746 vozidel a 33 objektů, včetně ubytoven i squatů. Na policejních služebnách skončilo celkem 13 osob, z toho 11 pro podezření ze spáchání trestné činnosti. Kriminalisté v rámci akce realizovali 55 pachatelů trestné činnosti, čímž objasnili 208 případů.
 
Ve vytipovaných ubytovnách a na stavbách policisté spolu s celníky zkontrolovali více než 300 osob, zjistili 12 případů porušení zákona o zaměstnanosti a zadrželi jednoho hledaného cizince. S pracovníky živnostenského odboru policie navštívila 10 vybraných bazarů a zastaváren. Při následné kontrole zboží policisté zajistili 4 věci pro podezření, že by mohly pocházet z trestné činnosti. Konkrétně se jednalo o mobilní telefon, vrtačku, přímočarou pilu a autorádio. Ve dvou případech zahájili pracovníci magistrátu s provozovateli řízení ohledně porušení ustanovení živnostenského zákona.
 
Dvoudenní policejní akce vyvrcholila v noci z pátku na sobotu dopravně bezpečnostním opatřením na Jižní spojce v oblasti Barrandovského mostu. Policisté, strážníci, celníci i pracovníci magistrátu se zaměřovali na kontrolu zákazu požívání alkoholu i jiných návykových látek řidiči, problematiku ilegální migrace osob, převážení zbraní a drog, pátrání po hledaných osobách, věcech i odcizených motorových vozidlech. Během sedmihodinové akce policisté spolu s celníky a pracovníky magistrátu zkontrolovali více než 3 tisíce vozidel a 700 osob. V rámci akce policisté zjistili 87 přestupků v dopravě a uložili 70 pokut v celkové výši 30.400,-Kč, zbývající přestupky oznámili do správního řízení. Policii se rovněž podařilo zajistit 1 odcizené vozidlo a zadržet 4 osoby podezřelé ze spáchání trestného činu, ve třech případech se jednalo o řízení pod vlivem alkoholu či jiné OPL a v jednom případě o maření výkonu úředního rozhodnutí. Celníkům se podle předběžných informací podařilo zajistit 80 litrů nadlimitního množství nafty a uspokojit pohledávky 4 dlužníků dle registru Celní správy.
 
Sami policisté hodnotí skončenou akci jako úspěšnou a v akcích podobného rozsahu chtějí pokračovat i v průběhu následujících týdnů a měsíců. Dlouhodobě klesající kriminalita v Praze je důkazem, že podobné a často se opakující policejní akce mají smysl.
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová – 15. února 2015

vytisknout  e-mailem