Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní informace z Opavska - 6.4.2014

Opava - Nálezy munice z období 2. světové války na Opavsku a další...(4 případy) 

 

Krádež finanční částky na osobě seniorského věku v Hlučíně

Dne 4.4.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že využitím lsti a pod záminkou kontroly z odboru sociálních věcí vstoupil do bytu muže ročníku narození 1935, přičemž v době chvilkové nepozornosti výše uvedeného poškozeného seniora mu odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 20.000,- Kč. K tomuto protiprávnímu jednání a chování došlo v době kolem 09:00 hod. dne 4.4.2014 na ulici Severní v Hlučíně. Policisté policie České republiky opětovně upozorňují širokou veřejnost, převážně pak osoby seniorského věku, ať nejsou důvěřiví k cizím osobám, které se představují jako pracovníci různých organizací, aniž by se řádně prokázali zaměstnaneckým průkazem a v případě jakýchkoliv pochybností, nechť se ihned telefonicky obrátí na bezplatnou linku tísňového volání PČR čísla 158. Je rovněž vhodné, aby při jednání s neznámým člověkem v místě bydliště byla u tohoto přítomna i jiná osoba, a to například soused, domovník, rodinný příbuzný či známý. Policisté rovněž apelují na tu skutečnost, aby nebyly neznámé osoby pozvány do bytu či domu, poněvadž v uzavřeném obydlí může docházet k páchání různé trestné činnosti.


Nálezy munice z období 2. světové války na Opavsku

V průběhu posledních dnů byli policejní pyrotechnici PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku přizváni k nálezům výbušných předmětů na Opavsku, které pocházejí z období 2. světové války. Dne 4.4.2014 ve12:30 hod. oznámil muž ročníku narození 1968 z Opavy nález letecké pumy o váze 50 kg v lesním porostu na katastru obce Háj ve Slezsku, část Jilešovice. Tato munice se nacházela v hloubce 1,5 metrů a po odborném vyzvednutí byla odvezena k následnému zneškodnění.
O den později, tedy dne 5.4.2014 v 15:30 hod. byl mužem ročníku narození 1957 ze Závady nalezen v lesním porostu na katastru obce Háj ve Slezsku, část Smolkov dělostřelecký granát ráže 82 mm. Rovněž i tento nebezpečný předmět byl řádně zajištěn a znehodnocen.
Policisté Policie České republiky upozorňují širokou veřejnost, aby v případě nálezu jakékoliv věci, která vypadá jako munice, nebylo v žádném případě s tímto předmětem manipulováno a aby tento nález byl okamžitě nahlášen na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 s přesným určením místa výskytu neznámé věci. V co nejkratší době se poté do tohoto prostoru dostaví místně příslušná hlídka Policie ČR a provedou se další nezbytná opatření. Dále policisté apelují na tu skutečnost, že v případě nálezu munice nesmí být tato zajišťována či uschovávána ze strany nálezců, poněvadž se mohou tyto osoby následně vystavit trestnímu stíhání na úseku nedovoleného ozbrojování.


Opavští policisté vyšetřují případ výtržnictví v centru města Opavy

Dne 5.4.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“ a přečinu „Ublížení na zdraví“, kterých se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že v době kolem 02:00 hod. dne 5.4.2014 na chodníku před budovu hotelu Koruna na ulici U Jaktařské brány v Opavě nejprve bezdůvodně napadl poškozeného muže ročníku narození 1988 z Polska, do kterého zezadu strčil takovou silou, až poškozený upadl na zem, přičemž k jeho zranění nedošlo. Dále pak fyzicky napadl dalšího muže polské národnosti, a to ročníku narození 1990, kterého udeřil pěstí do obličeje, načež tento upadl na zem a následně jej kopl do obličeje. Tímto jednáním mu způsobil zranění hlavy, což si vyžádalo jeho lékařské vyšetření a ošetření v opavské nemocnici s následnou hospitalizací a s dobou léčení 7 až 10 dnů. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž policisté žádají případné svědky, nechť se, byť anonymně, se svým svědectvím ozvou telefonicky na telefonní číslo Policie ČR 974737651, případně přijdou osobně do budovy Obvodního oddělení PČR na ulici Vaškovo náměstí č.10 v Opavě. Jejich případné svědectví je důležité pro řádně objasnění výše popsaného protiprávního jednání a chování a k ustanovení osoby pachatele či pachatelů.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 5.4.2014 ve 20:15 hod. policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili na ulici Hobzíkové v Opavě muže ročníku narození 1983 z Opavska, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,43 promile alkoholu v dechu) ležel na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem