Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policejní mistrovství ve střelbě z krátkých služebních zbraní

KRAJ VYSOČINA: V soutěži družstev se policisté z Vysočiny umístili na výborném druhém místě 

Na střelnici SK Opařany na Táborsku se uskutečnilo Policejní mistrovství České republiky ve střelbě z krátkých služebních zbraní.
Soutěže ve střelbě, která se konala od 6. října do 9. října, se zúčastnilo celkem 102 policistů z útvarů Policie ČR s celostátní působností, krajských policejních ředitelství, organizačních článků Policejního prezidia České republiky a útvarů Ministerstva vnitra a policejních škol.
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina reprezentovali nprap. Bc. David Nikodým, nprap. Mgr. Pavel Ausficír a pprap. Bc. Lukáš Vomela.
 
V průběhu velice náročné střelecké soutěže museli policisté v prvé řadě prokázat, že své služební zbraně umí profesionálně, a to i ve vypjatých střeleckých situacích, bezpečně ovládat. O mistrovské tituly se závodníci utkali jak v soutěžích jednotlivců, tak v soutěžích družstev, simulujících policejní hlídku.
 
V soutěži jednotlivců policisté bojovali ve čtyřech disciplínách. Své schopnosti předvedli při střelbě na pěti různých stanovištích, jejímž smyslem bylo napodobit reálnou střeleckou situaci, přesné střelbě (mířená střelba na vzdálenost 25 metrů), při policejním parkuru (střelba na speciální terč z různých vzdáleností a poloh v omezeném čase) a ve střelecké dovednosti (střelba na čas, zaměřená na dovednost v ovládání zbraně).
 
V soutěži družstev se pak policisté utkali na pěti různých stanovištích střelby napodobující reálnou situaci, kterou řešili jako tým, případně jako jednotlivci ve štafetě. 
 
Doplňkovou soutěží jednotlivců i družstev byl střelecký souboj na padací kovové terče.
  
V letošním ročníku Policejního mistrovství ČR ve střelbě z krátkých služebních zbraní se velmi dobře umístili také policisté z Vysočiny.  
V soutěži družstev se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina umístili na druhém místě. Vrchní inspektor David Nikodým navíc v soutěži jednotlivců zvítězil v disciplíně přesná střelba.
 
Střelecká soutěž je koncipována tak, aby na stanovištích s policejní akční střelbou policisté řešili situace, do kterých se mohou dostat při reálném výkonu služby jednak jako jednotliví policisté, tak i jako vícečlenné policejní hlídky. Vedle střeleckého umu a fyzické zdatnosti museli policisté prokázat při soutěži svoji psychickou odolnost, schopnost rychle a správně se rozhodovat a simulovaný policejní zákrok tak dovést do zdárného konce.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. října 2014
 

vytisknout  e-mailem