Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní opatření ve Vimperku

Jihočeská policie - Policisté nezaznamenali v rámci bezpečnostního opatření narušení veřejného pořádku. (Hlasová schránka 974 221 116)  

Jihočeská policie v síle několika desítek policistů dnes realizovala bezpečnostní opatření ve Vimperku a to s ohledem na ohlášený mítink DSSS. Dobře nastavená spolupráce s Městem Vimperk a místní městskou policií se odrazila i na této sobotní akci. Policisté monitorovali příjezdové cesty, mapovali tak možná bezpečnostní rizika od přijíždějících návštěvníků, kontrolovali také, zda nejsou převážené zbraně.

Opatření Vimperk I.JPG
Samotný prostor náměstí, kde byl mítink ohlášen, sledovali kriminalisté a několik policejních hlídek. Do opatření byl také zapojen antikonfliktní tým jihočeské police. Kolem jedné hodiny se na náměstí sešlo zhruba 25-30 příznivců DSSS. Projevy politické povahy sledovalo po několika skupinách zhruba 250-300 občanů. Jednou ze skupin byli i vimperští občané, o kterých se v minulých dnech mnoho hovořilo, s kresbami a plakátky vyjadřujícími nesouhlas s extremistickými snahami několika jedinců.


Policie důsledně mapovala celé dění, jedna skupiny pořádkové jednotky pak byla přímo na náměstí připravena zamezit jakémukoliv konfliktu znesvářených skupin. Vimperští občané však projevili rozvahu a občanskou slušnost, po vyslechnutí projevů se bez jakýchkoliv výrazných náznaků nepokojů rozešli z náměstí. Výraznou roli zde sehrál i nasazený policejní antikonfliktní tým, jehož členové se občanům i pokřikujícím jednotlivcům věnovali, rozebírali s nimi celou situaci a možnosti řešení a eliminovali tak v zárodku možné osobní útoky či vzájemná fyzická napadání.


Opatření Vimperk II.JPG
Policisté po ukončení proslovů zkontrolovali několik mladých účastníku mítinku, kteří si halili tváře šátky a jejichž výkřiky a prohlášení mohly naplnit skutkovou podstatu některého z trestných činů hovořících o propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Kriminalisté v následujících dnech provedou analýzu pořízených záběrů a předvolají konkrétní aktéry možného protiprávního jednání k podání vysvětlení, totožnost podezřelých znají.
Během celého opatření nedošlo k narušení veřejného pořádku a policie nemusela nasadit připravené síly do zákroku k obnově pořádku. I tak však bude policie s posílenými hlídkami střežit noční město.

V podobném duchu se vyjádřil i starosta města v tiskovém prohlášení: „Dnes od poledních hodin do druhé hodiny odpolední na náměstí ve Vimperku probíhal mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti. Vedení města Vimperk vzhledem k rozhodnutí Krajského soudu České Budějovice přijalo společně s Policií ČR a Městskou policií města Vimperk bezpečnostní opatření za účelem bezproblémového průběhu mítinku. Dopolední vánoční trhy, které se konaly v ulici Rožmberské a v hotelu Anna, touto akcí narušeny nebyly. Odpolední mítink na náměstí měl z pohledu bezpečnosti obyvatel města a ochrany jejich majetku bezproblémový průběh. Vedení města si velice váží všech našich obyvatel, kteří v poklidu a bez vyzývavého jednání přispěli ke klidnému průběhu shromáždění a nenechali se vyprovokovat ke konfliktnímu jednání. Vedení města děkuje naším městským policistům a zejména pak Policii ČR za zajištění celého průběhu akce. Podrobnější informace o průběhu akce budou k dispozici v tiskové zprávě Policie ČR.“

Opatření video: Opatření Vimperk.MOV

mjr.Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

26. listopadu 2011

 

vytisknout  e-mailem