Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní orchestry rozezvučí Prahu

Ve dnech 2. až 5. června 2011 bude hlavní město hostit 9. ročník Mezinárodního festivalu policejních orchestrů a pěveckých sborů FESTPOL 2011. 

Nad festivalem, který pořádá Hudba Hradní stráže a Policie České republiky ve spolupráci s agenturou Bohemia Ticket, převzali záštitu místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka a policejní prezident plk. Petr Lessy.
 
Praha hostí tuto tradiční a veřejností velmi oblíbenou akci každé dva roky. Při letošním ročníku se představí 250 účastníků ze 7 zemí. Kromě pořádajícího zahrají divákům i policejní orchestry z Německa, Nizozemí, Itálie, Dánska, Švédska a Filipín. Hudebníci se představí veřejnosti v různých částech Prahy, vrcholným vystoupením pak bude společný koncert všech orchestrů na Staroměstském náměstí. Tomu předchází slavnostní průvod za účasti mažoretek a policistů z jízdního oddílu pražského policejního ředitelství.
 
Myšlenka festivalu je zasvěcena přání, aby se setkali a vzájemně poznali ti, kteří v řadách policie pěstují ušlechtilou kulturní činnost, kterou policejní orchestry bezesporu jsou. Cílem festivalu je pak tuto aktivitu propagovat a podpořit. Policie tak při koncertech veřejnosti představuje tvář, která jinak pod každodenní tvrdou prací „mužů zákona“ nebývá tolik viditelná. Osobní setkání všech účastníků přispívá k vzájemnému poznání hudebních kultur a tradic jednotlivých zemí, jakož i k prohloubení přátelských vztahů, které se i po skončení festivalu dále rozšiřují do řad policie demokratických států. V tom je jeho hlavní smysl. A hudba samotná je pro hudebníky tím nejkrásnějším a nejsrozumitelnějším poselstvím.
 
Na FESTPOL 2011 Vás srdečně zveme!
 
 
Více informací o Hudbě Hradní stráže a Policie České republiky najdete zde.
 
 
Časový plán festivalu FESTPOL 2011 
 
Čtvrtek 2. června:
18:00 - přijetí zástupců souborů na Staroměstské radnici.
 
Pátek 3. června:
14:00 - slavnostní zahájení festivalu ve Valdštejnské zahradě, koncert orchestrů ,
15:15 - koncert sborů v kostele Panny Marie na Karlově.
 
Sobota 4. června:    
09:45 - koncert sborů v Basilice sv. Jiří,
10:00 - koncert všech orchestrů na 3. nádvoří Pražského hradu,
15:00 - slavnostní průvod účastníků z Malé Strany přes Karlův most na Staroměstské nám. - za účasti mažoretek a jízdní policie,                      
15:20 - společný koncert na Staroměstském náměstí - mimo jiné budou společně provedeny skladby Františka Kmocha – „Kolíne, Kolíne“ a „Muziky, muziky.“
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
27.05.2011

vytisknout  e-mailem