Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní passaty stále v akci

Služební vozidla jsou na silnicích ve dne v noci.  

                                                                                                                             
Přes sedmdesát tisíc kilometrů na tachometru, na silnicích ve dne v noci, přes týden i o víkendu. V žádném případě nestojí v garážích. Řeč je o služebním vozidle Volkswagen Passat R 36, které bylo počátkem letošního roku přiděleno Dálničnímu oddělení Ostrava. Druhý vůz určený pro naše krajské ředitelství využívají policisté Dálničního oddělení Kocourovec.
 
Z činnosti služebních passatů
V obecné rovině je možné konstatovat několik faktů. Vozidla VW Passat R 36 jsou vybavena technickým prostředkem pro měření rychlosti (schválen Českým metrologickým institutem; pravidelně ověřován a kalibrován). Systém pracuje na principu srovnání rychlosti. Měření je prováděno automaticky na nastaveném délkovém úseku. Jde o zařízení, které svým principem odpovídá zařízení, které je u Policie ČR využíváno již cca od roku 1996. Uvedený způsob měření rychlosti odpovídá v naší republice platné legislativě. Obdobný způsob měření je využíván například v Rakousku, Německu a Slovensku.
 
Když jsme – nejen - u měření rychlosti, podívejme se blíže na vozidlo u ostravského dálničního oddělení. Služební passat byl oddělení přidělen v polovině ledna letošního roku. Po zkušebním provozu se od února „jelo“ naostro. Vozidlo můžete potkat na silnicích v rámci celého Moravskoslezského kraje. Primárně operuje na dálnici D1 v tzv. „ostravském úseku“ a dále na například na úsecích silnic I/11, I/56, I/48, I/58. Nicméně při součinnosti s jinými dopravními inspektoráty jednotlivých okresů a v rámci součinnosti při dopravně bezpečnostních akcí vyjíždí opravdu po celém Moravskoslezském kraji.
 
Policisté dálničního oddělení využívají vozidlo VW Passat v maximální možné míře. Auto v žádném případě nestojí v garáži. Je využíváno ke skrytému dohledu nad BESIPem (měření rychlosti, kontrola dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a návykových látek před nebo během jízdy, kontrola dodržování zákazu jízdy „na červenou“, kontrola bezpečnostních pásů a dodržování zákazu předjíždění v místech, kde je to zakázáno atd.).
 
Vozidlo je určitě přínosem. Do současné doby policistům ujeli jen dva hříšníci, kteří však byli následně zjištěni a za své jednání nesou i následky. Policisté ostravského dálničního oddělení zjistili pomocí tohoto vozidla do současné doby 1 992 přestupků. Z uvedeného počtu bylo 1 769 vyřízeno na místě v blokovém řízení (finanční částka udělených pokud přesáhla výše 3,1 milionu korun). 223 přestupků oznámili policisté správnímu orgánu. Dálniční policisté zjistili dále například 10 osob, které se dopustily trestného činu (řízení bez řidičského oprávnění, maření výkonu úředního rozhodnutí). Vše určitě přispívá zejména k prevenci v souvislosti s bezpečností silničního provozu – řidiči mají z auta respekt, jezdí opatrněji…
 
Nejvyšší překročení předepsané rychlosti zjistili policisté dálničního oddělení za pomocí passatu u řidiče motocyklu. Muž jel po silnici D1. V úseku mimoúrovňových křížení Bohumín – Ostrava jel 258 kilometrů v hodině (povolená rychlost 130 km/hod). Neunikl pozornosti hlídky a byl zastaven. Přestupek byl vyřízen oznámením správnímu orgánu.
 
Možnost překročení povolené rychlosti
Stále je řeč o rychlosti. Může řidič policejního passatu překročit povolenou rychlost jízdy, například při měření rychlosti? Odpověď zní ano. Pro plnění úkolů policie, mezi které patří i dohled nad silničním provozem, odhalování a řešení přestupků v rámci dohledu, se totiž vztahuje na tato vozidla zákonná výjimka (zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, tzv. zákon o silničním provozu).
 
Označení služebních passatů, zastavování vozidel
A pro doplnění, služební passat je v civilním provedení. Nemusí být označeno symboly policie? Je potřeba konstatovat, že také označení vozidel má svá pravidla. Příslušná vyhláška ministerstva vnitra stanoví barevné provedení a označení služebních vozidel. Právní norma mimo jiné hovoří, že služební vozidlo lze označit, nikoliv, že označeno musí být. Využití tohoto ustanovení se celkově aplikuje na potřeby a případy, kdy je z hlediska potřeby výkonu služby vhodné, aby vozidla byla označena a tímto způsobem i zviditelněna.
 
Vozidla VW Passat R 36 jsou pro mnohé – nejen – řidiče nepřehlédnutelné také díky používání modrých světel tzv. typu predátor. Uvedené zařízení bylo zamontováno dodavatelem vozidla na základě výjimky, plně v souladu s legislativou a schválené příslušným odborem Ministerstva dopravy ČR. Vozidla jsou vybavena pevně instalovanými světelnými zařízeními vyzařujícími modrou barvu, včetně výstražného zařízení vydávající zvukové znamení.
 
A jsme u zastavování vozidel. Může dojít k situaci, kdy hlídka Policie ČR, která provádí výkon služby v civilním vozidle VW Passat R 36, bude provádět měření rychlosti a následné zastavení vozidla, aniž by použila výstražné světelné i zvukové zařízení. Způsob zastavování vozidel je upraven v již zmíněném zákonu o silničním provozu. Ten stanoví, že policista nebo strážník obecní policie může z jedoucího vozidla zastavovat vozidla i rozsvícením nápisu „STOP“, doplněného nápisem „POLICIE“, podle zvláštního právního předpisu, ze směru jízdy zastavovaného vozidla, a to dle konkrétní situace zepředu i zezadu. Vozidla VW Passat R 36 jsou vybavena světelnými nápisy jak v přední, tak i v zadní části vozidla, a zákon nestanoví povinnost při zastavování použít světelného výstražného zařízení. Ano, passaty mají na zadním skle elektronickou ceduli, na které se zobrazují různé nápisy (volí je obsluha vozidla, například „Následuj mne“, „Stop“ a další). Nápisy mohou být ve dvou jazycích, v češtině a angličtině. 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
                                                                                                 
 

vytisknout  e-mailem