Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní pes Ajax předává dětem cenné rady

J.Hradec - Preventivní projekt PČR " Ajaxův zápisník" vrcholí předáním odměn druháčkům. 

Již devátým rokem se jindřichohradečtí policisté z preventivně informační skupiny zapojují do preventivního projektu Policie ČR s názvem Ajaxův zápisník spolu se žáky základních i malotřídních škol v teritoriu Územního odboru Jindřichův Hradec. Žáčci druhých tříd dostali z rukou  tiskové mluvčí por. Mgr. Bc. Hany Millerové a od primárních preventistů z  jednotlivých obvodních oddělení pracovní sešit s názvem „Ajaxův zápisník" .Jedná se o preventivně výchovnou učební pomůcku, díky které se děti nenásilnou formou odpovídající jejich věku seznamují se zásadami bezpečného chování, dozvídají se o sociálně patologických jevech, kterými jsou v dnešní době ohrožovány a také jsou jim představeny činnosti jednotlivých služeb Policie ČR.

titulni stranka Ajax.jpgtitulni stranka Ajax.jpg

 
Děti rády přijímají nové informace hravou formou. Té je docíleno především tím, že zápisníkem malé školáky provází policejní pes Ajax. Školáci  pracují a plní Ajaxovy úkoly ve škole za pomoci učitelů,  převážnou část zápisníku však vyplňují  doma s rodiči. Celým zápisníkem provází děti také policista Standa. Sešit obsahuje 10 témat - každé vždy na jeden  měsíc ve školním roce. V září se začíná seznámením s policií, v říjnu následuje důležitá dopravní výchova, vlastní bezpečnost a zásady „Co se smí a co se nesmí“. Nechybějí ani ožehavá témata jako jsou „Děti a trestné činy“, „Mezilidské vztahy - šikana“, „Drogy a hazardní hry“ a také kapitola o nebezpečnosti tabáku a alkoholu. Poslední problematikou jsou bezpečné prázdniny, takže Ajaxův zápisník může být dětem dobrým rádcem i v době letního volna.

Tričko pro vítěze.jpgTričko pro vítěze.jpg

 
Odměnou za svědomitou práci se zápisníkem může být razítko Ajaxe, které má k dispozici každý učitel. Děti, které svědomitě vyplňují jednotlivé kapitoly Ajaxova zápisníku jsou pak v měsíci červnu tiskovou mluvčí a primárními preventisty jednotlivých obvodních oddělení osobně odměněni drobnými upomínkovými předměty na kterých je vždy logo Policie ČR a pejska Ajaxe. Hlavní odměnou v každé třídě je tričko s logem pejska Ajaxe, které každoročně malému vítězi věnuje banka Waldviertler Sparkasse J.Hradec. V tomto školním roce  bylo rozdáno téměř 900 těchto sešitů!
Policisty bylo osobně navštíveno celkem 28 základních škol - 40 tříd a 11 škol malotřídních. V každé třídě byly rozdány drobné odměny za celoroční práci. 
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz  
17. června 2010

vytisknout  e-mailem