Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní pohádky opět v knihovně

Ms Kraj - policistky četly pohádky, přednášely a besedovaly s dětmi 

Prevence_v_knihovne_04.JPG

V prostorách městské knihovny v Ostravě-Radvanicích uskutečnily v pátek 10. února policistky oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje preventivní besedu pro žáky základní školy. Iniciativa pro toto setkání vzešla u pracovnic knihovny, které vycházely ze zkušenosti svých kolegyň a kolegů z jiných ostravských městských obvodů. Spojení návštěvy knihovny s preventivní přednáškou se v minulosti již osvědčilo.

Přítomným žákyním a žákům třetích a pátých tříd slezskoostravské základní školy policistky znovu představily knihu „Policejní pohádky“. Pro připomenutí, kniha je hlavní součástí preventivního projektu s totožným názvem, který byl spuštěn v prosinci 2014. Obsahuje 16 příběhů, některé mají reálný základ (jako např. úvodní povídka popisující záchranu tonoucího dítěte), a ty seznamují děti se zásadami bezpečného chování (více informací o projektu naleznete na adrese: http://www.policie.cz/policejni-pohadky.aspx ). Jelikož se publikace setkala s nebývalým ohlasem, dotištěné knihy byly poskytnuty jednotlivých krajských ředitelství k další distribuci.

Vraťme se však zpátky k dnešnímu dopoledni. Přesto, že „Policejní pohádky“ jsou určeny především dětem mladšího školního věku, pozorně naslouchali také „páťáci“. Nevadilo ani, že většina z dětí se s knihou již setkala. Mimochodem, paní knihovnice se hned „pochlubila“ že jeden výtisk ve svém depozitu také mají. V roce 2015 byly „Policejní pohádky“ předány do všech knihoven v Moravskoslezském kraji.

V besedě, která následovala, prokázaly děti své znalosti a správně zodpovídaly na všechny položené otázky, mimo jiné také na čísla linek tísňového volání. Poté jim byly představeny jednotlivé složky policie a přiblížena jejich činnost. To vše hravou formou pomocí pracovních listů, které žáci vyplňovali. V závěrečné besedě starší chlapce zajímalo, co je potřebné pro přijetí ke službě u policie. Hlavně měli zájem o zásahovou jednotku. Výborná fyzická a psychická kondice je nepřekvapila, ale nutnost mít pro přijetí k policii maturitu je poněkud zaskočila. Nu co, vždyť jsou teprve v páté třídě základní školy….

Čas určený pro besedu rychle uběhl, ale při loučení se policistky s knihovnicemi i paní učitelkou již dohodly na brzké zopakování také pro další žáky základní školy.

Ještě malý dodatek. V loňské roce byla pro potřeby moravskoslezských policejních preventistů vytvořená didaktická hra „Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou“, která na knihu navazuje. Hra je určena dětem prvního stupně základních škol. Je založena na principu otázek a odpovědí v klíčových krizových situacích, kterým mohou děti čelit. Více informací naleznete na adrese: http://www.policie.cz/clanek/novinka-v-oblasti-vychovy-deti.aspx .

por. Mgr. Daniela Vlčková 
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
10. 2. 2017                                                                                                          

 

vytisknout  e-mailem