Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní potápěči mají za sebou rychlý zásah na Slovensku

Rozhodujícím faktorem akce byl moderní sonar, který během hodiny nalezl tělo utonulého muže na dně přehrady Krupina. 

Vysoká profesionalita a odbornost policejních potápěčů je předurčuje i k zásahům v zahraničí. Posledním výjezdem byla krátká cesta do Bánskobystrického kraje, kde se již před měsícem utopil mladý muž a jeho tělo se nedařilo nalézt. Pátrání po něm prováděla opakovaně Špeciálná záchranná služba – Rescue Slovakia, Policajný sbor SR a Hasičský záchranný sbor SR. Prohledávání dna přehrady bylo velmi náročné, a to nejen časově. Proto slovenští policisté požádali o pomoc také české kolegy z Brna.

Včera ráno se tak do prohledávání dna přehrady zapojilo několik českých potápěčů a hlavně výkonný sonar Kongsberg, který po hodině scanování dna označil v hloubce 16 metrů možné místo výskytu těla. Při ponoru pak potápěči zajistili jeho bezpečné vyzvednutí. Kromě výkonného sonaru pomohla i pečlivá příprava a plánování akce ze strany slovenských kolegů.

Po úspěšné akci se policisté ještě večer vrátili na svou základnu v Brně. Jednalo se o jejich nejkratší zahraniční nasazení.

Výjezdy nejsou pro naše potápěče ničím novým. Již řadu let pomáhají například v Bosně a Hercegovině s odminováním tamních řek či jsou zapojeni do podobných akcí jako nyní na Slovensku. Pátrání po utonulém prováděli například i v Maďarsku.

kpt. David Schön
18. srpna 2023

vytisknout  e-mailem