Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní prevence na Strakonicku

Strakonice – Policisté varují před trestnou činností. 

Na konci listopadu jedno celé dopoledne v Základní škole ve Štěkni, v polovině prosince jedno celé dopoledne v Základní škole v Sedlici. Preventistky městské a státní policie postupně vyřizují poptávku z dlouhého seznamu žádostí škol o preventivní besedy. Společná návštěva preventistek z obou složek policie ve Štěkni a v Sedlici byla poslední v letošním roce.

Na obou školách si Jaromíra Nováková a Jaroslava Krejčová spravedlivě rozdělily práci. Jedna operovala u žáčků na prvním stupni, kde sáhla nejen po tématu dopravní bezpečnosti, ale otevřela i téma velmi aktuální – nebezpečí na internetu a sociálních sítích. Bohužel se totiž rozmohlo, že zejména dívky zakládají falešné profily na sociálních sítích svých sokyň a plní je posměšnými a nepravdivými informacemi. To může vést k dlouhotrvající, ba až nezvratné psychické újmě oběti. Druhá preventistka se ujala osmých a devátých ročníků, kdy ve tříhodinovém bloku odprezentovala protidrogový vlak. Tato beseda je doplněna o skutečné události ze Strakonicka, spojené s dostupnými i zakázanými omamnými a psychotropními látkami, jež mnohdy skončily i tragicky.

Policisté České republiky, Územního odboru Strakonice navíc v prosinci navštívili ale také ZŠ Bělčice, kde se věnovali na prvním stupni problematice bezpečného chování, dodržování pravidel, užívání návykových látek a na druhém stupni tolik obávané problematice užívání drog a trestné činnosti mladistvých.  Součástí prevence bylo představení psovoda Josefa Kubičky, který dětem předvedl dva služební psy, německé ovčáky. Jednoho se specializací na vyhledávání drog a malé štěně, které připravuje pro běžnou službu. Během náročného výcviku ho bude učit poslušnosti, stopování, zadržení pachatele a hledání ztracených osob.

Prevenci policisté ale nezaměřují pouze na děti a mládež, ale také na dříve narozené. Začátkem prosince proběhla preventivní beseda pro seniory zaměřená na jejich bezpečnost a to nejen na ulici, ale také na internetu. Policisté seniory varovali nejen před kapsáři, ale především před kybernetickými útoky podvodníků. Zároveň jim předali rady a doporučení, jak se nestát obětí trestného činu. Přednášky, kterou pořádala Policie ČR ve spolupráci s Městem Blatná, se zúčastnily téměř tři desítky seniorů.

por. Mgr. Jaromíra Nováková
14. prosince 2023

Odkazy do noveho okna

senioři beseda 2023

senioři beseda 2023 

Detailní náhled

ZŠ Bělčice

ZŠ Bělčice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem