Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní prevence pro hendikepované

Opavsko- série besed pro zrakově postižené a základy trestní odpovědnosti na střední zdravotnické škole 

V pořadí již třetí besedy se dne 17. dubna 2014 zúčastnili klienti Domova sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách u Opavy.
 
Policejní prevence s hendikepovanými- 1Sérii preventivně vedených besed uspořádal vedoucí územního odboru Opava plk. Ing. Radovan Krygel pro těžce zrakově a lehce mentálně postižené obyvatele chráněného bydlení.
 
První a druhá beseda byla zaměřena na dopravní problematiku, která obsahovala představení celé služby dopravní policie a její činnosti. Po seznámení s činností dopravního inspektorátu se policisté zaměřili na bezpečnost z pohledu chodce a spolujezdce. Byly zopakovány základní pravidla silničního provozu a posluchači získali informace o postupech policie při řešení přestupků v dopravě. Povídání vždy ukončila závěrečná diskuze.
 
Třetí návštěva byla tematicky orientována na obecnou kriminalitu, zejména na majetkovou a násilnou trestnou činnost. Za hendikepovanými přijel vedoucí opavské policie společně s kriminalistou, kteří poutavou formou představili službu kriminální policie a vyšetřování a zrakově postižené obeznámili se základy trestní odpovědnosti. Také se dozvěděli, jak se zachovat v roli svědka nebo stanou-li se obětí trestné činnosti. Chráněnci nejen se zaujetím bedlivě naslouchali, ale také se policistů vyptávali na průběh prověřování a vyšetřování trestné činnosti.
 
Na závěr vedoucí opavské policie slíbil, že příštím tématem bude dokumentace místa činu, zajišťování stop a tedy představení služby kriminalistické techniky a expertiz.   
 

 

Základy trestní odpovědnosti

Studenti Střední zdravotnické školy v Opavě debatovali s Policií České republiky.
 
Základy trestní odpovědnostiV rámci celodenního programu prevence patologických jevů opavské zdravotnické školy si dne 16.4.2014 studenti na besedě s policií připomněli základy trestní odpovědnosti.
 
Na začátku besedy si zopakovali, jaký je rozdíl mezi přestupkem a trestným činem a jaké jednání již naplňuje skutkovou podstatu trestného činu. Dozvěděli se, jak se dělí trestné činy a jaké sankce mladistvému i dospělému pachateli hrozí. V souvislosti s tresty byli seznámeni s druhy alternativních trestů a také prací probačního úředníka.  
 
Vzhledem k tomu, že se neustále setkáváme s milnou představou mladých a mnohdy i dospělých lidí, že držení malého množství drogy je legální, byli studenti informováni o různých způsobech nedovoleného zacházení s omamnými a psychotropními látkami. Mnozí byli opravdu překvapeni, že držení jakékoliv nelegální drogy je minimálně přestupkem, za který hrozí až 15 tisíc korun pokuty. Na závěr shlédli fotografické ukázky zajištěných nelegálních drog a také videoukázky k dané problematice.       
 
 
 
nprap. Bc. Pavla Welnová
PIS Opava
18. dubna 2014

 

vytisknout  e-mailem