Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident navštívil Pardubický kraj

Policejní prezident brigádní generál Tomáš Tuhý navštívil Pardubický kraj, aby s místními starosty mimo jiné diskutoval o současném nastavení komunikace v krizových situacích mezi Policií ČR a představiteli samosprávy a státní správy.  

Téměř dvě stovky představitelů měst a obcí Pardubického kraje se zúčastnilo setkání s policejním prezidentem, aby společně řešili aktuální nastavení komunikace mezi obcemi a Policií České republiky. Ta neprobíhá jen při plnění běžných úkolů ve spolupráci s obcí, ale zejména v krizových situacích, neočekávaných rizikových událostí a bezpečnostních opatřeních, která je nutné při těchto událostech provádět. Vzhledem k technologickému vývoji se také částečně mění druh kriminální činnosti, kterou musí PČR řešit a na kterou musí být připravena. Jde například o kyberkriminalitu, jež může postihnout i jednotlivé obce a způsobit jim nemalé škody a problémy při fungování. Policejní prezident přítomné dále informoval o dalších rizicích a prioritních tématech, kterým se policie věnuje. Jde zejména o problematiku drog nebo trestnou činnost v oblasti dopravy.

„Naše dobrá spolupráce s jednotlivými představiteli měst a obcí je pro Policii ČR velmi důležitá. Proto jsem se rozhodl pro tento druh setkání a budu i dále navštěvovat ostatní kraje České republiky. Musíme si vzájemně důvěřovat a vědět, že při krizových situacích máme správně nastavenou komunikaci, ale i koordinaci jednotlivých úkonů, které každá strana důsledně plní a dodržuje předem domluvené postupy. Starostové jsou odpovědni za fungování obcí a my za bezpečnost v těchto obcích. Proto je naše otevřená a dobrá spolupráce a komunikace základním předpokladem pro to, abychom předcházeli problémům,“
uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

V současné době spolupracuje Policie ČR s obcemi na základě platného § 16 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a informace jsou předávány představitelům obcí dle dílčího a samostatného průběhu daného opatření. O uvolnění informací vždy rozhoduje velitel nebo nadřízený služební funkcionář. Policie má také právo informace nesdílet, pokud by mohlo dojít k ohrožení plnění probíhajícího opatření a úkolu, což upravuje platný § 78 odst. 2 zákona o policii.

plk. Ing. Jana Macalíková, tisková mluvčí PP ČR

13. 3. 2015

Odkazy do noveho okna

Setkání v Seči 1

Setkání v Seči 1 

Detailní náhled

Setkání v Seči 2

Setkání v Seči 2 

Detailní náhled

Setkání v Seči 3

Setkání v Seči 3 

Detailní náhled

Setkání v Seči 4

Setkání v Seči 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem