Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní prezident Petr Lessy navštívil moravskoslezské policisty

Frýdek-Místek - Policejní prezident navštívil několik obvodních oddělení, povídal si s hlídkovými policisty i vedoucími obvodů a kraje. Policisté pro něj měli připravené otázky, z kterých bylo zřejmé, že svou misi začal ve velmi vypjaté době. 

Foto: Policejní prezident hovoří s policisty na OOP PříborFoto: Policejní prezident hovoří s policisty na OOP Příbor
          Ve dnech 31. března a 1. dubna navštívil policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy moravskoslezské policisty. Navštívil několik obvodních oddělení na Novojičínsku a v Ostravě. Zajímalo ho především, jak se policistům slouží v době velkých úsporných opatření. Samozřejmě nečekal jen slova chvály, policisté se rozhodně nebáli ptát i na velmi citlivá témata, např. zda se bude propouštět, jestli jim bude služební příjem vrácen alespoň na loňskou úroveň, jak to bude s rizikovými příplatky, zda se musí tolik šetřit benzínem apod. Zástupci odborů měli pro policejního prezidenta připraveny další otázky, které v současné době zajímají policisty nejen v moravskoslezském kraji, ale i v celé republice. Na obvodním oddělení v Ostravě-Zábřehu se tak v podstatě uskutečnila tisková konference, kde však na straně tázajících byli hlídkoví policisté, dokumentaristé, kriminalisté, ale i občanští zaměstnanci. Policejní prezident odpovídal pohotově a zdálo se, že i upřímně. Přítomné policisty přesvědčil jak svou kompetentností, tak zejména otevřeností, na kterou nejsou u tak vysokých funkcionářů vždy zvyklí. Zdálo se, že alespoň pro tuto chvíli, se mu podařilo u většiny přítomných zklidnit rozjitřené emoce pramenící z plánovaných změn, zejména obávané „optimalizace.“ Samozřejmě nepřesvědčil všechny. Vyskytly se i skeptické hlasy, zejména starších policistů, např. takové, že hezkých řečí jsme již slyšeli hodně, ale mě přesvědčí až skutečnost. Na Frýdecko-Místecku se policejní prezident setkal s vedoucími obvodních oddělení, dopravních inspektorátu a služby kriminální policie a vyšetřování. Zajímal se o konkrétní dopady současných úsporných opatření na výkon služby a bezpečnostní situaci v jejich územích. Zjišťoval však i to, zda se vedoucí dostatečně zajímají o problémy jimi řízených policistů a zda se snaží zmírňovat napětí, které v současné době u policie bezesporu existuje. Připomenul, že mnohé problémy pramení z nedostatečné komunikace vedoucích pracovníků s jimi řízenými policisty. Jejich důsledkem jsou pak různé fámy a napjatá atmosféra na pracovištích. 

           Na závěr své dvoudenní návštěvy moravskoslezského kraje navštívil policejní prezident Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě. Seznámil se s činností pracovníků dispečerského sálu, kteří přijímají tísňová volání z celého kraje a dalšími operačními pracovišti integrovaného záchranného systému. Základní filozofickou myšlenkou tohoto jedinečného centra je snaha o co nejrychlejší a co možná nejkvalifikovanější zásah na místě události, kde je ohrožen lidský život nebo hrozí velká škoda na majetku. Policejní prezident popřál jejím pracovníkům, aby se jim tato myšlenka podařila uvést do života.

          Rozhovor s policejním prezidentem ve studiu České televize, uskutečněný při příležitosti jeho návštěvy Moravskoslezského kraje,  můžete shlédnout  zde.

Ivan Žurovec
1.dubna 2011

Videozáznam průběhu pracovní návštěvy policejního prezidenta v Moravskoslezském kraji můžete shlédnout v reportážních sestřizích pod článkem.

Fotogalerii z návštěvy naleznete zde.

vytisknout  e-mailem