Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident vyjednával o počtu policistů

Policie je poddimenzovaná co do počtu policistů, řeší se i vnitřní deficit.  

Policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý se dnes odpoledne zúčastnil jednání na Úřadu vlády, jehož hlavním tématem byl rozvoj Policie ČR v letech 2016 – 2020. Na základě analýz potřebnosti vedení Policie požaduje posílení o čtyři tisíce nových policistů. Zároveň je nutné pro úspěšný boj se současnou kriminalitou modernizovat také techniku. Dnešního jednání se účastnil také ministr vnitra Milan Chovanec a vicepremiéři Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek.
Čtyři tisíce nových policistů a upgrade techniky by znamenal navýšení policejního rozpočtu postupně ve čtyřech letech o 10,6 miliard korun.
Ministr financí Andrej Babiš peníze prozatím neslíbil, ale požadavek považuje za oprávněný a chce o něm dál jednat.
„V současné době, kdy je administrativní zátěž policistů velmi vysoká, nelze z těchto požadavků slevit,“ uvedl po dnešním jednání policejní prezident Tomáš Tuhý. Největší náklady budou na mzdové prostředky policistů, zahrnuty jsou však i výdaje na výcvik a vzdělání policistů, zlepšení mezinárodní spolupráce či nezbytnou obnovu základní techniky.
Rozvojem Policie ČR je nutné reagovat na vývoj současné kriminality, rostoucí hrozbu kyberzločinu, vysoký počet hospodářských deliktů, ale i běžnou pouliční kriminalitu. „Jde o investici do bezpečí občanů České republiky,“ dodal policejní prezident Tomáš Tuhý a zároveň zdůraznil, že důsledným vyšetřováním majetkových trestných činů policie do státního rozpočtu nemalé finanční prostředky vrací.
 
plk. Ing. Jana Macalíková
14. května 2015

vytisknout  e-mailem