Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policejní psi změřili své síly

KRAJ VYSOČINA: Belgičtí ovčáci sklízeli vavříny 

Od 11. května do 13. května se v areálu „Pouště“ u Třeště, který patří Vyšší policejní škole Ministerstva vnitra v Jihlavě, uskutečnil 2. ročník Přeboru ve služební kynologii Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Přeboru se zúčastnilo celkem sedmnáct psovodů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se svými psy.
 
Kynologové se služebními psy soutěžili ve dvou kategoriích Pátrací psi a Hlídkoví psi. V obou kategoriích pak psovodi sbírali body v disciplínách Poslušnost, Obrana a Pachová práce. V rámci poslušnosti museli psovodi předvést ovladatelnost psa, který musel poslechnout jejich povelů, aport a překonávání překážek. Při obraně museli služební psi ukázat, jak jsou schopni ubránit psovoda při napadení a hlídat pachatele při provádění osobní prohlídky. Psovodi také zadržovali se svými psy pachatele, který se snažil uprchnout, případně se je snažil napadnout. Součástí této soutěže bylo i noční zadržení pachatele. Zde se posuzovala schopnost psa orientovat se za tmy. Pes zahlédnul na vzdálenost 100 až 150 metrů pachatele, který proběhl úzkým pruhem světla. Následně ho musel zadržet.
 
Velice důležité jsou pro policisty také pachové práce se psy. V pachových disciplínách museli psi například vyhledat pět vystřelených nábojnic ve čtverci 10 x 10 metrů v časovém limitu pěti minut. Dále museli nalézt tři předměty prostoru 150 x 200 metrů a a to za pohybu psovoda. Psi také museli vypracovat stopu o různých délkách a časech nášlapu. Začátek stopy si museli psi sami vyhledat ve čtverci 20 x 20 metrů.
 
V soutěži prokázali své kvality psi plemena Belgický ovčák – Malinois, kteří zvítězili v obou kategoriích. V kategorii hlídkových psů zvítězil inspektor Patrik Topinka se psem Wasco. V kategorii pátracích psů zvítězil vrchní inspektor Martin Růžička s dalším belgickým ovčákem Negundor Chief. Oba dva psovodi jsou služebně zařazeni na skupině základních kynologických činností v Jihlavě.
 
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
23. května 2011
 
Odkazy do noveho okna

DSC01465

DSC01465 

Detailní náhled

DSC01549

DSC01549 

Detailní náhled

DSC01671

DSC01671 

Detailní náhled

DSC01703

DSC01703 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem