Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policejní pyrotechnici na Prostějovsku

PROSTĚJOVSKO - Ještě 72 let po poslední válce v zemi leží množství munice. 

Ve čtvrtek 13. července policisté na Prostějovsku přijali dvě oznámení o nálezu vojenské munice.

Před polednem se na obvodní oddělení v Konici dostavil osmašedesátiletý muž, který policistům sdělil, že v lesním prostoru v katastru mezi městem Konicí a obcí Březskem nalezl dělostřeleckou střelu z období druhé světové války. Policisté po příjezdu na místo potvrdili, že by se mohlo jednat o dělostřelecký granát a na místo přivolali policejního pyrotechnika. Ten předmět klasifikoval jako německý dělostřelecký granát ráže 88 milimetrů z období druhé světové války.

Podruhé policejní pyrotechnik jel na Prostějovsko po sedmnácté hodině. Na lince 158 jsme před sedmnáctou hodinou přijali oznámení dvaačtyřicetiletého muže o nálezu dělostřeleckého granátu na břehu rybníka v Hrdibořicích. V tomto případě se jednalo o tříštivo-trhavý granát s označením PSv ráže 85 milimetrů.

Neuplynul ani celý jeden den a policejní pyrotechnik jel na prostějovsko potřetí. Konkrétně do města Plumlova, kde při procházce, v příkopu u silnice v Boskovické ulici, šestatřicetiletý muž nalezl 1 kus náboje typu ŠVAK ráže 23 milimetrů. Všechny tři nálezy pyrotechnici zajistili a odvezli k odborné likvidaci.

por. Mgr. František Kořínek

14. července 2017

vytisknout  e-mailem