Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní střelci na mistrovství

Moravskoslezští policejní střelci se ve světové elitě neztratili. 

Moravskoslezští policisté reprezentovali se svými kolegy českou policii na prvním mezinárodním mistrovství světa ve sportovní střelbě. Patří se hned na úvod poděkovat za reprezentaci policie všem zúčastněným, kteří se ve světové střelecké elitě neztratili, a přestože nepřivezli medaile, umístili se díky vynikajícím výkonům i na předních pozicích.
 
Do Kuvajtu odjel tým osmi policistů - střelců
V historii vůbec 1. Policejní mistrovství světa ve sportovní střelbě se uskutečnilo 15. - 22. února v Kuvajtu (pod záštitou korunního prince). Nechyběli naněm ani zástupci Policie ČR, jejichž vyslání podpořil UNITOP, Centrum sportu Ministerstva vnitra a Ředitelství pro řízení lidských zdrojů Policejního prezidia ČR. 
střelci Kuvajt všichni zpráva 1_3_2010.jpg    zleva: Pavel Adamec, Petr Adamec  a Josef Polák
 
Samotnému vyslání na mistrovství světa předcházelo soustředění členů týmu, které se konalo v Plzni. Do týmu se mohli přihlásit a na soustředění jet pouze policisté, kteří střílejí nejvyšší střeleckou soutěž v republice. Nakonec do Kuvajtu vyrazilo osmičlenné mužstvo. Za severní Moravu odjeli nprap. Josef Polák, instruktor střelecké přípravy zásahové jednotky krajského ředitelství a bratři pprap. Pavel Adamec z obvodního oddělení Frenštát pod Radhoštěm a pprap. Petr Adamec z obvodního oddělení Frýdlant nad Ostravicí. Dalšími policisty byli kolegové z Krajského ředitelství policie Královehradeckého a Plzeňského kraje a z Policejního prezidia ČR.  
 
Pan Josef Polák nejenže soutěžil, byl zároveň i „hlavou“ celé výpravy, tedy členem realizačního týmu. Na jeho bedrech ležel výběr policistů, uspořádání soustředění a zajišťování všech dalších záležitostí. Právě on se nakonec umístil v porovnání s českými kolegy ve výsledkové listině nejvýš. Pan Polák se střelbě věnuje již od střední školy, od 16 let. Po krátké přestávce se ke svému koníčku dostal opět až po nástupu k policii. Aktivně střílí od 25 let. Účastnil se již mnoha závodů, včetně mezinárodních, například Mistrovství Evropy v Polsku, byl vedoucím realizačního týmu na „olympijských“ střelnicích v Mnichově a Moskvě a před dvěma roky ve francouzském Bordeaux. Je neoddiskutovatelně nejlepší ve střelbě ze vzduchové pušky.
 
Na startovní listinu se zapsalo 40 států z celého světa. Jednalo se o soutěž jednotlivců. Není od věci zopakovat, že se jednalo o střeleckou elitu. Soutěžilo se v puškových a pistolových disciplínách, přičemž v jedné disciplíně mohli startovat jen dva vybraní zástupci z mužstva. Tři moravskoslezští policisté závodili v prvně jmenované kategorii.
 
Puškové disciplíny, výsledky
Vzduchová puška ráže 4,5 mm, vzdálenost 10 metrů, 60 ran

střelci Kuvajt J. Polák zpráva 1_3_2010jpg             Josef Polák (vlevo) při střelbě

* nprap. Josef Polák - 9. místo (36 soutěžících). Základní závod stříleli všichni a do finále postupovalo osm nejlepších. U pana Poláka nastala po základním závodu shodnost bodů (více policistů na 8. místě) a musel o postup do finále bojovat. Postup ho minul jen těsně. V rozstřelu prohrál o pět desetin. Bez zajímavosti určitě není, že tento rozstřel natáčela i kuvajtská televize.
* pprap. Petr Adamec –24. místo
 
Malorážková puška, vzdálenost 50 metrů, 60 ran
* pprap. Pavel Adamec –13. místo (38 soutěžících). Policista střílel opravdu dobře, v konečném výsledku byl pouhé tři body od postupu do finále…
Malorážková puška, vzdálenost 50 metrů, 3x40 ran (3 pozice – v leže, stoje, kleče)
* pprap. Petr Adamec –13. místo
 
 
Soutěžící se museli aklimatizovat
Soutěž probíhala ve střeleckém centru, které je vzdálené asi 30 kilometrů od města Kuvajt. Řídila se podle mezinárodních pravidel ISSF a soutěžních pravidel USIP. Nechyběly tak například ani dopingové kontroly. Centrum je opravdu moderní, papírové terče
střelci Kuvajt střelnice zpráva1_3_2010.jpgkrytá střelnice
nahradily elektronické na počítačích. Policisté hodnotili celkovou úroveň soutěže velmi vysoce.
 
Umístění českých policistů je vzhledem k okolnostem bezesporu úspěchem. Je potřeba konstatovat, že puškové disciplíny se u nás nyní nestřílí. V tomto období je takzvaná klidová sezóna, kdy se ani netrénuje. Navíc, v republice je pouze jedna funkční krytá hala pro možné tréninky a soutěže (v Plzni, kde probíhalo i soustředění).
 
Policisté se po příjezdu do Kuvajtu, kde je nyní sice zimní roční období, museli také aklimatizovat. Všechny oslňovalo velmi ostré sluce, bylo tam dost sucho a kolem 36 stupňů Celsia ve stínu. Navíc, v republice jsou policisté zvyklí na komorní prostředí při soutěžích obdobného typu. V Kuvajtu však každé střelbě přihlíželo několik desítek až stovek diváků a dalších osob. Atmosféra byla sice vynikající, diváci zbytečně nerušili, nicméně pro některé závodníky bylo při těchto nezvyklých podmínkách těžké maximálně se soustředit. A když máte za zády i televizi, jak se to stalo panu Polákovi, na klidu to určitě nepřidá. 
 
 
 
Mistrovství by se mělo konat co 4 roky. Takže nezbývá než pogratulovat všem policistům jistě dobrým výkonům a popřát mnoho dalších sportovních úspěchů.
 
Z podkladů nprap. Josefa Poláka zpracovala por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
1. března 2010
                                                                                                 
 
 
                                                                                                 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem