Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policejní vrtulník hlídal řidiče

Šumperk - video z dopravně bezpečnostní akce 

 Ve dnech 10.5. a 11.5.2010 proběhly na území okresu Šumperk dvě rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ve snaze zlepšit dopravně bezpečnostní situaci a snížit dopravní nehodovosti na teritoriu územního odboru Policie ČR Šumperk.

Dopravně bezpečnostní akce dne 10.5.2010 byla zaměřena na dodržování pravidel silničního provozu v problematickém úseku silnice číslo I/35 mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou. Po vyhodnocení stávající situace se policisté zaměřili především na předjíždění vozidel v místech, kde je to dopravním značením zakázáno, a to za využití helikoptéry Policie České republiky. Dále se hlídky policie soustředily na kontrolu technického stavu motorových vozidel, dokladů potřebných pro řízení a provoz vozidel, požívání alkoholických nápojů před a po dobu jízdy a na pátrání po hledaných osobách a věcech pocházejících z trestné činnosti. Do akce bylo nasazeno 11 policistů z Dopravního inspektorátu Policie ČR Šumperk a Letecké služby Policie ČR.

Výsledky akce z 10.5.2010:

V době od 9.00 do 13.00 hod. bylo kontrolováno 54 vozidel, zjištěno patnáct přestupků, z toho jedenáct řešeno blokovými pokutami v celkové hodnotě 5700 Kč. Čtyři hrubé přestupky byly postoupeny do správního řízení příslušného městského úřadu, kde přestupci hrozí pokuta 5000 až 10000 Kč a zákaz řízení v délce šesti měsíců až jednoho roku. K dalším přestupkům patřilo nepoužití bezpečnostních pásů a nepředložení dokladu o pojištění vozidla.

VIDEO Z AKCE


Dopravně bezpečnostní akce dne 11. 5. 2010 byla zaměřena zejména na kontrolu technického stavu užitkových a nákladních vozidel v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady o silničních technických kontrolách užitkových vozidel provozovaných ve Společenství. Především na kontrolu dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí, dodržování dob řízení, přestávek a odpočinku. Akce, do které byli nasazeni policisté dopravních inspektorátů Šumperk, Olomouc, Jeseník a pracovníci Celní správy, proběhla na čtyřech stanovištích okresu Šumperk.

Výsledky z akce 11. 5. 2010:

Policisté zkontrolovali během akce 61 užitkových vozidel. Celkem zjistili 22 přestupků. Devět přestupků bylo řešeno blokovými pokutami v celkové výši 10000 Kč, převážně pro nevyhovující technický stav. V jedenácti případech došlo ze strany řidičů k porušení doby řízení, přestávek a dob odpočinku (tyto přestupky byly postoupeny správnímu orgánu příslušného městského úřadu). Jednou policisté udělili kauci ve výši 20000 Kč.

por. Mgr. Miloslav SVATOŇ

vytisknout  e-mailem