Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní vyjednavači z Libereckého kraje vyjíždějí nějčastěji za lidmi, kteří vyhrožují sebevraždou

KRAJ - Při vyjednávání s nimi zatím měli stoprocentní úspěšnost. 

     Včera po 13. hodině přijalo operační středisko Policie ČR Krajského ředitelství Libereckého kraje informaci od Hasičského záchranného sboru o krizové situaci v České Lípě. Místní 40 letý muž tu na střeše sedmipatrového panelového domu na největším českolipském sídlišti Špičák hrozil sebevražedným skokem. Operační důstojník proto na uvedenou adresu  okamžitě vyslal policejního vyjednavače, který se na místě připojil k městskému strážníkovi a profesionálnímu hasiči, kteří už s nešťastníkem promlouvali.  Přesvědčit ho, aby se vrátil bezpečně do domu,  se jim ale nepodařilo. Při příchodu vyjednavače  seděl 40 letý Českolipan na střešní  římse s nohama spuštěnýma přes okraj domu. Vedle sebe měl tři lahve piva a pomalu je konzumoval. Vyjednavač s ním  se vším respektem hovořil o jeho osobních problémech, které ho do této situace přivedly, a zhruba po hodině se mu díky dobře zvolené taktice podařilo muže přesvědčit, aby od svého úmyslu skočit ustoupil.  Následně ho z důvodu  špatného psychického stavu převzali do péče zdravotníci. Příčinou jeho deprese byl rozchod s přítelkyní.
 
     Krajské ředitelství policie Libereckého kraje má k dispozici celkem sedmičlenný tým policejních vyjednavačů, kteří jsou připraveni kdykoliv vyjet ke krizové situaci. Nejčastěji jednají právě s lidmi, kteří demonstrují sebevražedné úmysly. V loňském roce byli vysláni k dvaceti takovým případům a naštěstí všechny skončily záchrannou lidského života. Včerejší výjezd byl letos pátý v pořadí a i letošní výjezdy byly pro policejní vyjednavače jen úspěšné.
 
     Tým vyjednavačů za Krajské ředitelství policie Libereckého kraje vede nprap. Richard Kraus, DiS., který kromě toho, že je koordinátorem policejních vyjednavačů , je i vrchním inspektorem odboru služební přípravy. Ve služebním poměru je od roku 1994 a policejním vyjednavačem se stal v roce 2005. „Jsem od přírody komunikativní člověk, a to mě pro tuto práci nesjpíš předurčilo“, říká s  úsměvem Richard Kraus sám o sobě. Pak ale o něco vážněji dodává :“ Jen komunikovat  samozřejmě nestačí, musíte mít schopnost vcítit se do pocitů druhého, umět intuitivně odhadnout situaci na místě a zvolit správnou taktiku. Tady se totiž nedá nic ošidit. Tu práci vnímám jako poslání, jinak to ani nejde. Nemůžeme při ní koukat na naše pohodlí, prostě vůbec nesmíme  v krizové  situaci myslet na sebe. Soustředíme se  jen na  člověka, kterého máme před sebou,  a snažíme se jeho negativní emoce přetavit v nějaké pozitivnější.“ Nadpraporčík Richard Kraus řešil za svou profesní kariéru dosud celkem 40 krizových situací. Jeho úspěšnost byla stoprocentní. Kromě dvou vyjímek komunikoval  jen s potenciálními sebevrahy. Dvakrát byl vyslán k řešení situace, ve které došlo k braní rukojmí. „Vzpomínám si, že v jednom takovém případě zadržoval mladý muž svou matku, přitom požadoval po svém otci, aby za něj vyrovnal jeho statisícové dluhy a vyplatil mu k tomu dvacetitisícovou hotovost. Své požadavky svému tátovi vzkázal po policistech, které kontaktoval prostřednictvím linky 158 s tím, že je ozbrojen nožem a  připraven matce ublížit, pokud mu nebude vyhověno.“ I v tomto případě se zkušenému napraporčíkovi podařilo mladého muže přesvědčit, aby matku ze zadržení propustil a nakonec ho přimět i k tomu, aby se policistům dobrovolně vzdal a odevzdal jim nůž, který chtěl posléze obrátit proti sobě. Zákrok jiných policejních složek proto na místě  už nebyl nutný a nikomu nevznikla žádná újma na zdraví.
 
     Policejní vyjednavači procházejí přísným výběrovým řízením a jsou pak zaškolováni ve zvláštních specializačních kurzech.  Své osobnostní předpoklady i získané vědomosti obohacují zkušenostmi z praxe.  Držme jim palce, ať jsou výsledky jejich vyjednávání i nadále jen pozitivní, jak tomu bylo dosud.
 
 
por. Bc. Ivana Baláková
26. května 2014

vytisknout  e-mailem