Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní zásah proti nebezpečnému útočníkovi

BEROUNSKO – Jako opravdový zákrok vypadalo dnešní cvičení. 

Zámek v Králově Dvoře se dnes v dopoledních hodinách stal terčem útoku nebezpečného, ozbrojeného pachatele. O přípravě celého výcviku byl informován pouze starosta města a vedení berounských policistů. V rámci pravidelných služebních příprav jsou policisté proškolováni a vycvičeni tak, aby případný ostrý zásah na místě byl co nejefektivnější. Aby v co nejkratší době dokázali vyhodnotit situaci, zneškodnit útočníka, zároveň eliminovat případná rizika jeho útoku a účinně ochránit zúčastněné osoby. V průběhu těchto cvičení mají policisté možnost vyzkoušet si zákrok v různých podmínkách a situacích. Taktická stránka samotných cvičení je určena pouze pro potřeby policie a není určena k prezentaci veřejnosti.
 
V prostorách zámku v Králově Dvoře v rámci stanoveného scénáře celého cvičení, zaútočil ozbrojený pachatel v místnosti knihovny na několik osob, které se zde nacházely. Zvenku byla slyšet střelba a na místo byly operačním důstojníkem okamžitě vyslány policejní hlídky. Během několika minut jako první dorazili policisté z obvodního oddělení Králův Dvůr. Ty následovaly ostatní hlídky z obvodních oddělení Beroun a Zdice, dopravní policisté a kriminalisté. Jednalo se o desítky policistů, které byly schopny na místě okamžitě zmobilizovat své síly a prostředky. Podařilo se jim zmapovat celou situaci, obsadit a vymezit nebezpečný prostor a následně zneškodnit útočníka, který byl ozbrojen samopalem a nožem. Po následné prohlídce celého areálu bylo cvičení ukončeno. Celá akce měla jedinou oběť, kterou pachatel zastřelil ještě před příjezdem policejních hlídek, ostatní osoby díky včasnému a efektivnímu zásahu útok přežily. Ani jeden ze zasahujících policistů nebyl zraněn.
 
Vedení Územního odboru Beroun vyhodnotilo celé cvičení jako úspěšné a rádi by vyjádřili poděkování starostovi města Králův Dvůr, Petru Vychodilovi za poskytnutí objektu a utajení celé akce.
 
nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
23. října 2015

vytisknout  e-mailem