Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policie bude stíhat další výtržníky

V souvislosti s včerejšími událostmi na stadionu SK Slavia zadržela policie prozatím tři osoby. Intenzivně ale pracuje na tom, aby výtržníků odhalila daleko více.  

Jednu ze zadržených osob policisté oznámili na příslušný úřad do dalšího správního jednání pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Další osoba je podezřelá ze spáchání trestného činu výtržnictví (tr. sazba 2 roky) a poškození cizí věci (tr. sazba 1 rok). Poslední je podezřelá ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Velmi pravděpodobné ale je, že se okruh osob podezřelých z protiprávního jednání v dohledné době rozšíří. Policie má již nyní k dispozici značné množství dokumentačního materiálu pořízeného kamerovým systémem v prostorách stadionu, kamerami televizních štábů a také vlastními dokumentačními skupinami. Tento materiál obsahuje několik desítek hodin záznamů, které policisté v současné době velmi pečlivě vyhodnocují. Trvat jim to bude pravděpodobně i několik dnů. Přestože jsou teprve na začátku, znají již nyní totožnost nejméně pěti dalších výtržníků. Ty budou v dohledné době kontaktovat a následně s nimi zahájí úkony trestního řízení.
 
Celý zákrok policie vyhodnotila jako oprávněný a vzhledem k situaci, která na stadionu vládla, naprosto adekvátní. Snažila se při něm postupovat maximálně nenásilnou formou a zaměřovat se spíše na vytlačení osob z prostor stadionu. Rázně zakročila až v okamžiku, kdy docházelo k poškozování zařízení stadionu a útoků na policisty samé. Celkově tak situaci zvládla nejen na stadionu, ale i mimo něj. K žádným dalším násilnostem a výtržnostem poté již nedocházelo. Do těchto chvil nemá policie hlášeno žádné zranění. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na přibližně 300 tisíc korun. Policie se v této souvislosti bude samozřejmě zabývat i případnými trestnými oznámeními, která by měla ke zmíněným událostem nějaký vztah.
 
kptt. Bc. Eva Miklíková 6.5.2011

vytisknout  e-mailem