Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policie objasnila krádež v domě

MOST - Informace z tiskové konference 

Dne 25. listopadu 2013  proběhla na Územním odboru Policie ČR Most tisková konference k případu krádeže věcí z rodinného domu. Za Policii ČR byli přítomni vedoucí územního odboru, kriminalista a vyšetřovatel.   

 

Mostečtí kriminalisté od poloviny září pracovali na případu krádeže v rodinném domu v obci na Mostecku. Tehdy neznámý pachatel vnikl do domu a odcizil finanční hotovost, šperky, zlaté mince a revolver. Poškozený odhadl škodu na 3 500 000 korun. Policie v pátek zahájila stíhání dvou osob, které se měli krádeže dopustit.


Policisté z Mostu na případu spolupracovali s kriminalisty Ústeckého kraje. Tým vyšetřovatelů už od začátku pracoval s verzí, že krádeže se mohli dopustit i příbuzní. Do domu v době nepřítomnosti poškozeného, který žil sám, pachatel vnikl na přelomu července a srpna bez použití násilí, přestože dům byl vybaven elektronickým zabezpečením. Zloděj odcizil věci z trezoru i z důmyslné skrýše. Přesto se stále nedařilo získat žádné přímé důkazy, které by tuto verzi potvrdily. Kriminalisté prováděli šetření v bazarech, pátrali i na internetu, kde zjišťovali, zda někdo nenabízí k prodeji zlaté mince či šperky. Prověřovali řadu osob, které se v minulosti dopouštěli obdobné majetkové kriminality. Nakonec svoji pozornost opět zaměřili na přímé příbuzné poškozeného muže. U nich kriminalisté provedli šetření na prověření majetkových poměrů, bankovních účtů a peněžních transakcí. Operativním šetřením bylo zjištěno, že podezřelý muž se v inkriminované době nacházel v obci a zrovna v době, kdy majitel byl mimo. Minulý týden provedli kriminalisté v Ústí nad Labem důslednou domovní prohlídku v místě bydliště příbuzných. Našli dvě mince a drahokam. Poškozený své věci poznal, i když podezřelí stále svou vinu popírali. Policie muže zadržela. Pod tíhou důkazů nakonec oba přiznali, že mají krádež na svědomí. Využili situace, kdy poškozený nebyl doma. Do domu vnikl muž, v domě otevřel trezor, ze kterého odcizil zlaté šperky, finanční hotovost, mince a revolver. Policie nakonec objevila balíček s částí lupu se zlatem. Byl zakopán v zemi mezi dvěma garážemi v Ústí nad Labem. V zemi vedle byl zahrabán i revolver v plastovém kufříku. Některé mince byly znehodnoceny, pachatel je roztavil. Většinu peněz dvojice utratila. Poplatila své pohledávky a nově si zařídila svoji domácnost. Žena v domě nekradla, o krádeži však dobře věděla. Vyšetřovatel mostecké policie na základě výsledků šetření obvinil 24letou ženu z Ústí nad Labem ze zločinu krádeže ve spolupachatelství a 25letého muže navíc z přečinu nedovoleného ozbrojování a porušování domovní svobody. Za tento čin může soud uložit trest odnětí svobody na 2 až osm let. Policie část lupu zajistila.


 

nprap. Ludmila Světláková

Most 25. listopadu 2013


 


 


 

 

Odkazy do noveho okna

tiskovka1

tiskovka1 

Detailní náhled

tiskovka2

tiskovka2 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

znehodnocené mince

znehodnocené mince 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem