Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie přístup nemění

V některých médiích zazněl názor, že Policie ČR se „zalekla“ nesouhlasu veřejnosti s pokynem týkajícím se provádění dechových zkoušek v souvislosti s dohledem nad bezpečností a plynulostí provozu na pozemních komunikacích a změnila svůj přístup k provádění kontrol řidičů. 

Tento názor odmítáme! Policie ČR už od počátku diskuse, která se bezprostředně po zveřejnění pokynu o kontrolách řidičů rozpoutala, vysvětluje, že pokyn se týká činnosti policistů při plnění úkolů v souvislosti s dohledem nad bezpečností a plynulostí provozu na pozemních komunikacích, a její přístup ke kontrolám je stále neměnný.
 
Stanovisko plk. Ing. Leoše Tržila, ředitele služby dopravní policie Policejního prezidia ČR, k provádění dechových zkoušek v souvislosti s dohledem nad bezpečností a plynulostí provozu na pozemních komunikacích z 6. ledna 2010 platí stále a v nezměněné podobě.
 
Znovu zdůrazňujeme, že pokyn k provádění dechových zkoušek při kontrole řidičů se týká policistů provádějících dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Tedy při činnosti, kterou zpravidla vykonávají policisté služby dopravní policie. V některých případech ji mohou provádět i policisté jiných policejních služeb – pořádkové či cizinecké policie. Při kontrolách vozidla v souvislosti s plněním jiných úkolů nejsou pokynem vázáni.
 
Stanovisko ředitele Tržila z 6. ledna 2010 najdete zde.
 
 
 
 
plk. Mgr. Ing. Ivan BÍLEK
náměstek policejního prezidenta pro vnější službu

vytisknout  e-mailem