Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie prověří každé oznámení

Dotazy občanů z Jičínska 

V návaznosti na celostátně medializované případy, kdy byla široká veřejnost v nedávné době informována o několika pokusech nalákání dětí školního věku k nastoupení do vozidel dosud nezjištěných osob, se i v Jičíně vyskytly dotazy občanů, zda v našem regionu policisté prošetřují obdobná oznámení.

V prvé řade je nutné uvést, že muži zákona se snaží velmi pečlivě prověřit všechna sdělení, která by se mohla týkat ohrožení bezpečnosti našich dětí. V této souvislosti se policisté také obracejí na rodiče a pedagogické pracovníky, aby školákům připomněli a zdůraznili, že musí být ostražití při setkání s neznámým člověkem, nepřijímaly žádné dárky, cukrovinky a už vůbec ne nabídky k svezení autem.
Na druhé straně se vyskytly i případy, kdy chtěly děti na sebe upoutat pozornost a uváděly nepravdivé příběhy, které se jim osobně staly. Pokud to policisté včas neodhalí, může být jejich pozornost a šetření, v případě následného skutečného ohrožení, zaměřena úplně jiným směrem. Nehledě na to, že taková zavádějící informace potenciálního nebezpečí ihned navozuje pocit strachu o svoje nejbližší u široké vrstvy obyvatelstva.
V Jičíně není v současné době prošetřován žádný podobný případ. Oslovení školáků na ulici řidiči různých vozidel prověřují novopačtí policisté, kdy evidují případy z Lázní Bělohradu, Nové Paky a Staré Paky.  Vždy se jednalo pouze o slovní kontakt. Ze zatím zjištěných skutečností vyplývá, že oznámené události nemají žádnou spojitost.
por. Bc. Petr Janda
19. 01. 2011

vytisknout  e-mailem