Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie u školáků

V Základní škole Solnice 

Zástupci rychnovské Preventivně informační skupiny a Obvodního oddělení Policie ČR Rychnov nad Kněžnou v úterý navštívili žáky prvního stupně Základní školy v Solnici.
Nejprve policisté přišli za žáčky první a druhé třídy. Tématem přednášky číslo jedna bylo bezpečné přecházení silnice. Pro solnické školáky se jednalo o téma velmi aktuální, jelikož v nedávné době došlo na přechodu pro chodce u školy, který je vybavený světelnou signalizací, k dopravní nehodě. Událost je stále v šetření, ale při nehodě došlo ke zranění jednoho ze spolužáků nejmladších školáků solnické školy. V rámci silničních kontrol jezdí policisté jak rychnovského obvodního oddělení, tak dopravního inspektorátu  k uvedenému přechodu u školní budovy. Jedná se o přechod na frekventované silnici první třídy, která je zároveň hlavním tahem na Polsko.
Policisté si tedy se žáky znovu zopakovali bezpečné přecházení komunikace. Zdůraznili školákům, že i když řidiči mají červenou a jim zrovna svítí zelený panáček, musí si pro svou bezpečnost ještě zkontrolovat, zda všechna vozidla stojí a k přechodu se neřítí automobil, jehož řidič by z různých příčin mohl červenou barvu přehlédnout. Následky kolize by totiž mohly být i tragické. Uvedená silnice je poměrně dost využívána i nákladní dopravou.
Dalším tématem přednášky byla opět bezpečnost dětí. V poslední době média "vytahují" jeden případ pedofila za druhým. Policisté tedy se školáky mluvili ZŠ Solniceo tom, jak se mají chovat k neznámým lidem. Právě ti, kteří hodlají dětem ublížit, jsou k nim z počátku velmi laskaví, chápaví a štědří. Žáčci o této problematice jsou velmi dobře informováni jak ze strany svých rodičů, tak od svých pedagogů. Přesto je policisté upozornili, že se s cizími lidmi nemají vybavovat. Už vůbec si od nich nemají nic brát a nechat se lákat na opuštěná místa či do vozidel. Policisté zdůraznili, že pro bezpečí dětí je lépe, když se k cizím autům vůbec nepřibližují. Pokud by je někdo chtěl lákat do vozidla, mají se dát na útěk, a to proti směru jízdy automobilu. Zamířit k dospělým osobám a ihned je informovat o události. Děti se také dověděly,  že by měly vždy doma říci, kam jdou, u koho budou, na koho se případně rodiče mohou obrátit a hlavně uvést trasu, kudy půjdu. V případě, že by se jim cestou něco stalo, a není nutné myslet hned na nejhorší, pro policii je pak pátrání rychlejší a hlavně efektivnější.
Žákům třetích až pátých tříd zástupci rychnovské policie zopakovali tato pravidla bezpečného chování a protože v tomto věku už jsou mnozí uživatelé internetu a také sociálních sítí, téma besedy se převedlo i na kyberšikanu, a další vážná nebezpečí, která na děti ve virtuálním světě číhají. Především byla řeč o nových přátelích získaných právě na různých chatech. Děti nemohou nikdy vědět, kdo je na druhé straně. I tudy si cestu snaží razit pedofilové a další zlí lidé, kteří se nehodlají s dětmi přátelit, jak to může na první pohled vypadat. Pokud by školákům touto cestou někdo vyhrožoval, chtěl po nich indiskrétní fotografie a hrál si s nimi na tajemství, pak je nutné o všem říci rodičům či pedagogům.
 
2. února 2011
pprap. Šárka Ehlová

vytisknout  e-mailem