Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policie ukončila vyšetřování smrti zpěvačky.

Pražská policie odložila případ úmrtí zpěvačky Ivety Bartošové. 

Ve čtvrtek 31. července 2014 vydal hlavní vyšetřovatel v trestní věci úmrtí zpěvačky Ivety Bartošové usnesení o odložení věci podle ustanovení § 159a odst. 1 trestního řádu s tím, že po provedeném prověřování dospěl k závěru, že na smrti Ivety Bartošové se nepodílela další osoba a nebylo zjištěno, že by jí ke spáchání sebevraždy někdo pomohl, či jí k tomu pohnul.
 
Provedeným prověřováním bylo zjištěno, že v této věci nebyl spáchán ani žádný jiný trestný čin. Dostupná svědectví, samotná zjištění na místě činu i závěry znaleckých zkoumání jednoznačně prokázaly, že Iveta Bartošová v osudný den odešla sama bez doprovodu jiné osoby ze svého trvalého bydliště směrem k rybníku a poté k železniční trati, kde si sama bez cizí pomoci lehla před jedoucí vlakovou soupravu.
Samotné oznámení učinil strojvedoucí vlakové soupravy City Elefant, který projížděl od zastávky Praha Uhříněves směr Benešov. Ten policii popsal, že v blízkosti železničního přejezdu v Uhříněvsi uviděl lidskou postavu nacházející se v kolejišti. Okamžitě použil rychlobrzdu a zvukový signál, kdy tato osoba na zvukový signál zareagovala tak, že se položila napříč kolejištěm. Střetu již nemohl zabránit a vlak do ležícího těla narazil.
Po přijetí oznámení se na místo dostavila Policie ČR, záchranáři Rychlé záchranné služby hl. m. Prahy a následně koroner, který konstatoval smrt neztotožněné ženy. Kriminalisté na místě okamžitě prováděli šetření vedoucí ke zjištění totožnosti zemřelé, kdy bylo pojato podezření, že by se mohlo jednat o zpěvačku Ivetu Bartošovou. Následně provedená DNA expertíza totožnost zpěvačky potvrdila. Po ohledání místa činu bylo tělo převezeno do Ústavu soudního lékařství k provedení soudní pitvy.
 
Šetřením kriminalistů i soudních znalců nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by svědčily o spáchání trestného činu násilného charakteru. V rámci prověřování policie vyslechla desítky svědků, kteří měli vztah k místu události, či k osobě Ivety Bartošové a dále i celou řadu svědků, kteří se sami přihlásili, ale k věci žádný přímý vztah neměli. Detektivové zajistili a prozkoumali i potřebné písemné materiály. K prověřované věci bylo učiněno několik trestních oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy, či trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, kterými se policejní orgán také zabýval.
V souladu s výsledky šetření jsou i závěry provedené soudní pitvy, kdy z vypracovaného posudku vyplývá, že bezprostřední příčinou smrti bylo drtivé poranění hlavy, drtivé poranění chodidla, drobné oděrky a podkožní krevní výrony, přičemž tato poranění vznikla působením tupého násilí velké intenzity, a lze je velmi dobře vysvětlit přejetím koly vlakové soupravy s následným smýknutím těla. Dále nebyla zjištěna žádná poranění, která by svědčila pro sebeobranu před fyzickým napadením jinou osobou, a ani nebyla zjištěna žádná poranění staršího data. Provedeným toxikologickým vyšetřením nebyla zjištěna v krvi zemřelé Ivety Bartošové žádná přítomnost alkoholu, ani jiných těkavých látek.
 
Ze zjištěných skutečností policie vyvodila závěr, že ve věci nejde o podezření z trestného činu Účast na sebevraždě podle § 144 odst. 1 trestního zákoníku a věc podle ustanovení § 159a odst. 1 trestního řádu usnesením odložila.
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová – 1. srpna 2014

vytisknout  e-mailem