Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policie v akci

Řadu dalších úspěšných zákroků za poslední dny mají na kontě policisté z Oddělení hlídkové služby Obvodního ředitelství policie Praha IV. 

V pátek dne 1. dubna kolem desáté hodiny dopoledne vykonávali policisté hlídkovou činnost na ulici Chodovská v Praze 4. Zde si povšimli vozidla tovární značky Ford Escort, které mělo uražené levé zpětné zrcátko a poškozenou přední část. Lustrací zjistili, že nemá platnou technickou kontrolu. Proto vozidlo zastavili a řidiče vyzvali k předložení potřebných dokladů. Ty u sebe neměl, uvedl ale, že je mu šestadvacet let a místo svého bydliště. Vzhledem k tomu, že jevil známky ovlivnění návykovou či jinou omamnou látkou, provedli u něj policisté orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu. Ta byla negativní, na rozdíl od orientační zkoušky na přístroji Drugwipe, která prokázala, že je pod vlivem amfetaminu a metamfetaminu. Z těchto důvodů mu policisté zakázali další jízdu a na místě jej zadrželi. Při kontrole vozidla navíc nalezli zcela novou značkovou pokosovou pilu, která prokazatelně pocházela z trestné činnosti.
 
Z těchto důvodů mladíka předvedli na služebnu, kde s ním zahájili úkony zkráceného přípravného řízení, v rámci kterého mu sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Poté byl propuštěn na svobodu. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
V neděli dne 3. dubna krátce před jednadvacátou hodinou hlídkovali policisté v obvodu Prahy 4. Při průjezdu křižovatkou ulic Nuselská – K Podjezdu si povšimli vozidla, které ve vysoké rychlosti vyjelo z boční ulice přímo před jejich služební vůz. Rozhodli se tedy, že je zastaví a jeho osádku zkontrolují. Následně zjistili, že za volantem sedí teprve devatenáctiletý mladík. Ten nejenže k vozidlu nepředložil žádné doklady, nedokázal ani vysvětlit jeho původ. Vozidlo totiž neslo viditelné znaky několika neoprávněných zásahů do výrobního identifikačního čísla a karosérie. Nakonec policisté zjistili, že bylo odcizeno na území Prahy již v roce 2009. Proto je zajistili a mladíka zadrželi jako podezřelého z trestného činu neoprávněné užívání cizí věci. K podání vysvětlení také vyzvali zbytek osádky, kterou tvořil další mladík (22) a dvě dívky (19 a 21 let). Celou věcí se policie i nadále zabývá.
 
V pondělí dne 4. dubna krátce před půl třetí odpoledne byli policisté operačním důstojníkem vysláni do jisté lékařské ordinace v Praze 10, kde mělo dojít k neshodám mezi pacientem, lékařem a zdravotní sestrou. Ta měla dle tvrzení pacienta vykonávat své zaměstnání v podnapilém stavu. Tuto skutečnost také vzápětí potvrdila orientační dechová zkouška, která prokázala bezmála 4 promile alkoholu v jejím dechu. Okamžitě tedy byla zadržena a předvedena na policejní služebnu, kde s ní byly zahájeny úkony zkráceného přípravného řízení ve věci ohrožení pod vlivem návykové látky. Bylo jí sděleno podezření a až do rozhodnutí soudu bude vyšetřována na svobodě. Za obdobný trestný čin již byla tato jednapadesátiletá žena v minulosti odsouzena. Soud jí vyslovil zákaz řízení motorových vozidel. 
 
Taktéž v pondělí dne 4. dubna krátce před půl desátou večer vyjížděli policisté do ulice Novodvorská v Praze 4, kde osmadvacetiletá prodavačka obchodu s potravinami zadržela zloděje přímo při činu. Pokusil se zde totiž ukrást několik baget a čínskou polévku, vše v hodnotě necelých dvě stě korun. Poté chtěl z prodejny odejít. Žena jej ale uvnitř zamkla a přivolala policisty. V okamžiku, kdy si dotyčný uvědomil, že už nikam neuteče, zboží vrátil zpět do regálu, začal se chovat agresivně, ženu častoval vulgárními výrazy a chtěl, aby jej pustila ven. Nakonec skončil v rukou policistů, kteří se na místo po chvíli dostavili. Také v jeho případě bylo zjištěno, že trestnou činnost tohoto druhu nepáchá poprvé. Jako podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku byl předveden na místní oddělení k provedení dalších úkonů.

Kpt. Bc. Eva Miklíková 5.4.2011

vytisknout  e-mailem