Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policie vykázala již pět osob

MOST - ze společné domácnosti muselo odejít již pět mužů 

Případy domácího násilí na Mostecku nejsou výjimečné. Policisté se s nimi setkávají poměrně často. V loňském roce policisté vyjížděli k 20 oznámených případům, které souvisely s domácím násilím. V roce 2007 bylo výjezdů 16. Jen za letošní rok policisté zaznamenali již několik závažných případů, kdy muži napadali ženy fyzicky i psychicky.
Podle novely zákona o Policii ČR, který nabyl účinnosti od 1. ledna 2009, mostecká policie ze společné domácnosti vykázala pět osob.
První případ řešila začátkem ledna, když 34 letý muž napadal opakovaně družku. K útoku měl použít tupé zbraně a napadl i nezletilé dítě. Další dvě vykázání z bytu mostečtí policisté realizovali koncem ledna. Muž ve věku 37 let se verbálního i fyzického násilí na své družce dopouštěl již od roku 2003 a přitom používal různé zbraně. Na deset dnů muži zákona vykázali ze společného obydlí i 38 letého Mostečana za násilí na manželce. Poslední dva případy řešili policisté mosteckého obvodního oddělení v únoru. Minulý týden mělo dojít ve večerních hodinách v bytě obytného domu k slovnímu a poté i fyzickému napadení poškozené jejím manželem. Ten zřejmě pod vlivem alkoholu svoji partnerku hrubě častoval a navíc se uchýlil i k poškození bytového zařízení. Policisté na místě vyhodnotili možná další rizika a využili oprávnění vykázat osobu z bytu. Jednání muže je v současné době dokumentováno na policejním oddělení jako přestupek proti občanskému soužití. Ve stejný den policie řešila i domácí násilí v jiném místě v Mostě. Poškozenou ženu tam napadá již čtyři roky její 28 letý manžel. Ten ženě nadává a ani fyzické násilí mu není cizí. Policie na místě šetřením zjistila, ze k útokům dochází již delší dobu a s ohledem na bezpečnost poškozené, muže na 10 dnů z bytu vykázala. I jeho jednání je předmětem dalšího šetření policie. 
Všech pět můžů muselo policistům vydat klíče od společné domácnosti. Po tuto domu se musí zdržet vstupu do vymezeného prostoru a nově nesmí navazovat v této době kontakt s ohroženou osobou.  Oběť má dle zákona právo podat u občanského soudu návrh na vydání předběžného opatření, kterým se doba vykázání může prodloužit. Policie pak ve lhůtě tří dnů od vykázání provede kontrolu, zda vykázaná osoba dodržuje povinnosti vyplývající z vykázání. 



vytisknout  e-mailem