Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policie vyšetřuje další čtyři srážky vozidel s chodci, od začátku roku je jich už šest

BENEŠOVSKO – Ve dvou případech padá podezření na řidiče, ve dvou na chodce. Příčiny střetů se přitom neustále opakují. Nepozornost a neukázněnost na obou stranách, chodci navíc často nejsou vidět. 

Hned v úvodu letošního roku jsme informovali o stále přibývajících případech, ve kterých jde o střet vozidla s chodcem. Zmínili jsme přitom nejčastější příčiny takovýchto událostí a upozornili na různá úskalí. Přesto všechno zaznamenali policisté skupiny dopravních nehod benešovského dopravního inspektorátu v posledních několika dnech další čtyři takové srážky.

První událost se stala ve čtvrtek dne 17. ledna kolem půl deváté večer na silnici vedoucí od Týnce nad Sázavou směrem na Čakovice. Tady jednačtyřicetiletý řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia srazil chodce, který se pohyboval zhruba uprostřed pravého jízdního pruhu ve směru jeho jízdy a nebyl nijak označen. Následkem srážky dopadl sedmačtyřicetiletý muž na přední kapotu vozidla, odkud byl odmrštěn do příkopu, kde zůstal ležet. Utrpěl zranění, se kterými ho musel do nemocnice transportovat záchranářský vrtulník. Alkohol u řidiče vyloučili policisté na místě provedením orientační dechové zkoušky.

K podobnému případu došlo jen o pár dní později v Benešově. V pondělí 21. ledna kolem třetí hodiny odpoledne srazil neznámý řidič v neznámém vozidle sedmasedmdesátiletou chodkyni, která přecházela vozovku v křižovatce ulic Dukelská – Pražská mimo přechod pro chodce. Ta následkem srážky utrpěla zranění, se kterými zůstala hospitalizována v benešovské nemocnici. Alkohol v jejím dechu vyloučili policisté na místě provedením orientační dechové zkoušky. Řidič z místa ujel, aniž by ženě poskytl první pomoc a věc oznámil. Policistům se ale následným šetřením podařilo ve spolupráci s Městskou policií Benešov vozidlo vypátrat. Řidič tak může očekávat odpovídající postih.

Ten samý den, necelou hodinu poté a jen o kousek dál se v Benešově stala další nehoda. Tentokráte byl sražen šestašedesátiletý muž přecházející po řádně vyznačeném přechodu pro chodce v ulici Mendelova ve směru od ulice Nová Pražská k ulici Nádražní. Devětadvacetiletý řidič prý muže neviděl, protože byl oslněn sluncem. Chodec utrpěl následkem střetu zranění a skončil v nemocnici, odkud jej po vyšetření propustili. Alkohol u obou aktérů události vyloučili policisté na místě provedením orientační dechové zkoušky.

Prozatím poslední událost se stala v úterý 22. ledna kolem půl sedmé hodiny ráno v benešovské Máchově ulici. Osmatřicetileté ženě, která právě přecházela po vyznačeném přechodu pro chodce v blízkosti tamních autobusových zastávek, nedal přednost dosud neznámý řidič v neznámém vozidle. Po střetu měla žena upadnout na kapotu motoru a následně měla být tlačena ještě chvíli vpřed. Poté upadla na chodník, kde zůstala ležet. Neznámý řidič ale místo toho, aby zastavil, poskytl zraněné ženě první pomoc a vše oznámil policii, pokračoval dále v jízdě a z místa ujel směrem na Týnec nad Sázavou. Dotyčná pak sama vyhledala lékařské ošetření v benešovské nemocnici. O případu se tak policisté dozvěděli až od lékařů. Alkohol u ní policisté vyloučili provedením orientační dechové zkoušky. Po neznámém řidiči a jeho vozidle nyní intenzivně pátrají.

Statistiky ukazují, že počty dopravních nehod s chodci na Benešovsku za poslední roky stagnují. Loni se staly v průměru 2 až 3 případy za měsíc. Letošní leden jich ale policisté zaznamenali už 6. Přikládat se to dá víceméně stále jedněm a těm samým faktorům. Na vině bývá v drtivé většině případů nepozornost a neukázněnost jak řidičů, tak i chodců. Chodci navíc velmi často nejsou vidět, což je obzvláště v podzimních a zimních měsících velký problém. Mnozí z nich se totiž domnívají, že když se pohybují místy, kde je veřejné osvětlení, nepotřebují žádné reflexní prvky. Opak je ale pravdou. Obecně se totiž ví, že člověk v bílém nebo světlém oblečení je vidět na 55 metrů, zatímco člověka označeného reflexními prvky zaregistruje řidič už na 200 metrů. Má tak více času k tomu, aby zareagoval. Pokud ho ale spatří doslova na poslední chvíli, šance na případný úhybný manévr se tím podstatně snižuje. Naopak riziko případné srážky se mnohonásobně zvýší.

Nejen v reakci na tyto události proto důrazně apelujeme na všechny účastníky silničního provozu, aby se ve svém vlastním zájmu chovali maximálně zodpovědně, dbali bezpečnostních pravidel a dodržovali pravidla silničního provozu. Jen tak je možné vyhnout se případné kolizi a nepříjemným, mnohdy až fatálním následkům.

Spoustu užitečných informací, rad a tipů naleznete na novém portálu o dopravní bezpečnosti Bezpečné cesty.cz.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
24. ledna 2019

vytisknout  e-mailem